Estadística d’Interior

La ciberdelinqüència sexual va créixer un 12% el 2020 i un 80% de les víctimes eren menors

  • El confinament va provocar un descens dels delictes sexuals però un augment del ciberassetjament

La ciberdelinqüència sexual va créixer un 12% el 2020 i un 80% de les víctimes eren menors

Jordi V. Pou

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El confinament que va implicar la pandèmia va provocar que, per primera vegada des del 2014, les denúncies sobre delictes sexuals disminuïssin el 2020, tot i que va augmentar el ciberassetjament sexual. Els delictes sexuals a través d’internet van créixer un 12%, fins als 2.029 fets denunciats, xifra que suposa gairebé el doble dels registrats el 2014. I el més greu és que gairebé el 80% de les víctimes eren menors d’edat. La majoria, de nacionalitat espanyola (el 91%) i de sexe femení (el 66%).

Aquestes són algunes de les conclusions de l’‘Informe sobre els delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual a Espanya 2020’, elaborat pel Ministeri de l’Interior amb dades facilitades per les forces de seguretat estatals i autonòmiques i publicat aquest dimecres. L’estadística demostra que els delictes sexuals han patit un creixement gradual des del 2014, tendència que es va trencar el 2020 quan es van presentar 13.174 denúncies, un 14% menys degut, segons els experts, a les restriccions als moviments provocades per la pandèmia de Covid.

La majoria dels delictes van ser agressions i abusos sexuals, el 76%, seguits de la pornografia de menors (un 5,8%) i l’exhibicionisme (un 4,6%).

Els agressors, homes

D’altra banda, de les 12.769 víctimes de delictes contra la llibertat i indemnitat sexual comptabilitzades l’any passat, el 85% són dones, percentatge que creix fins al 92% si es tenen en compte només les violacions, l’assetjament sexual i les agressions sense penetració. En el costat contrari, el 97% dels agressors són homes, el 86% d’edats compreses entre els 18 i 40 anys d’edat i el 67% de nacionalitat espanyola.

Notícies relacionades

Si bé les seves víctimes solen ser menors. El 80%, en el cas dels ciberdelictes i el 49%, a la resta. De fet, els menors de 18 anys i el grup de 18 a 30 anys representen les tres quartes parts de les víctimes.

Sense relació

L’informe indica a més que la delinqüència sexual té un patró d’estacionalitat, ja que augmenta els mesos d’estiu i disminueix a l’hivern. Així mateix, mostra que en dues terceres parts dels fets investigats els autors i les víctimes no tenien cap relació. No obstant, el 16% dels delictes contra dones es porta a terme per les seves parelles o exparelles i el 21%, en l’entorn laboral, d’amistat o veïnat.