Volcà a La Palma

Vidre d’olivina: el tresor que expulsa el volcà de La Palma

Els científics d’Involcan descobreixen aquesta pedra semipreciosa de múltiples usos

Vidre d’olivina: el tresor que expulsa el volcà de La Palma
3
Es llegeix en minuts

L’erupció del volcà de Cumbre Vieja a La Palma va complir aquest diumenge 7 de novembre 50 dies i no sembla donar senyals d’esgotament. Els experts assenyalen que no hi ha dades que indiquin el seu ràpid acabament i ja ha afectat més de 900 hectàrees de l’illa i ha destruït més de 2.700 edificacions, segons les últimes dades recopilades per Copernicus. Des que va començar la seva erupció el 19 de setembre, prop de 7.000 veïns i veïnes de zones pròximes al volcà han hagut de ser evacuades. 

En els últims dies, els experts de l’Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan) mostraven l’aparició per primera vegada de dipòsits de sofre elemental, que implicaria un canvi en la dinàmica de l’erupció, tot i que no implicaria un final. 

«De vegades els volcans petits produeixen gegants, com aquest vidre d’olivina de les laves més recents», assenyalava Involcan en el seu compte oficial de Twitter.

L’ús de l’olivina

Però, ¿què és exactament el vidre d’olivina?, ¿Quines són les seves característiques? Es tracta d’una pedra semipreciosa de color verd clar amb origen volcànic. Per això ha sigut comú trobar aquest mineral després de l’erupció. 

En el món de la metal·lúrgia s’utilitza com a condicionador d’escòries, refractari i sorra de farga. A més s’utilitza com a fertilitzant, ja que aporta magnesi i ferro com a nutrients al sòl. S’utilitza també a les teules, ja que el color clar de la pols també permet que s’utilitzi com a farcit en pintures especials, asfalt, massilles i formulacions de teules. I també a la joieria, com a sorra refractària i indicador geològic.

Actualment, se sap que el mineral olivina és l’element principal de la capa superior, igual com les peridotites, i per això és tan rellevant la seva troballa. El vidre d’olivina com a pedra semipreciosa se sol utilitzar per a l’elaboració de joies i elements de bijuteria, com collars o polseres.

A més, el vidre d’olivina tendeix a cristal·litzar a grans profunditats i també seria un indicador de temperatura i profunditat; quant a la temperatura, podria cristal·litzar a 900 graus centígrads.

50 dies d’erupció

L’erupció de La Palma va complir aquest diumenge 50 dies des del seu començament i, malgrat que en les últimes jornades semblava que anava a menys, els científics s’han encarregat de posar a tothom els peus a terra: no ha acabat i no hi ha indicis per determinar quan serà el seu final.

Barris com El ParaísoTodoque i part de La Laguna han quedat arrasats i són gairebé 7.000 persones les que han sigut evacuades de les seves llars.

Notícies relacionades

No hi haurà classes avui a les escoles i instituts, es manté la suspensió de l’activitat lectiva presencial als centres educatius d’El Paso, Los Llanos de Aridane, Tazacorte, Tijarafe i Puntagorda, que continuen, amb ensenyament en línia.

Quant a les construccions i edificacions afectades es mantenen les estimacions d’unes 1.446 edificacions afectades, de les quals 1.171 són d’ús residencial, 147 d’ús agrícola, 66 d’ús industrial, 33 d’oci i hostaleria, 13 d’ús públic i 15 d’altres activitats. 63,84 són els km de carretera afectats. I els cultius afectats són 283,6 hectàrees.