Erupció

Un canvi de dinàmica del volcà de La Palma ja «pot» indicar pèrdua d’energia

El científic Nemesio Pérez, de l’Involcan, remarca que el final de l’erupció encara no és a prop

Apareixen per primera vegada dipòsits de sofre al con volcànic

7
Es llegeix en minuts

El volcà de La Palma «pot» estar anant a «menys». Ahir a la tarda la presència de dipòsits de sofre en el con volcànic va alertar els científics, que van indicar que aquesta situació és la mostra d’«un canvi clar en la seva dinàmica» que «pot estar relacionat amb una pèrdua d’energia», segons va indicar el coordinador científic de l’Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan), Nemesio Pérez, que va recalcar que això «no implica un final de l’erupció a curt termini», entenent-se a curt termini 14 dies.

Ja la directora de l’Institut Geofísic Nacional, Carmen López, va apuntar abans d’aquest episodi que l’erupció es trobava en una fase d’«estabilitat», tot i que amb «una variabilitat molt forta» a causa de la presència encara de terratrèmols pròxims a magnitud 5. «No significa que estigui aturat, sinó que té un comportament similar durant aquests dies» amb un descens del nombre de sismes i del tremor –les tremolors que provoca el magma quan ascendeix pels canals làvics–, així com una tendència també a la baixa de l’emissió de diòxid de sofre.

Aquest «canvi clar en la seva dinàmica» també es va veure reflectit en la sismicitat. I és que ahir el nombre de moviments detectats per les estacions de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) es van reduir a menys de 50, la xifra més baixa de l’últim mes i la meitat que dimecres passat. S’hi va unir menys potència ja que no hi va haver cap sisme amb una magnitud superior a 4. En qualsevol cas, López va destacar que hi ha una variabilitat en aquest paràmetre a causa del «procés de reajustament intern» del volcà, que el porta a provocar sismes de magnitud 4,5, com el que va tenir lloc dijous a les 23.05 hores, a 35 metres de profunditat al municipi de Mazo, que va es va sentir amb intensitat IV (àmpliament observat) a tota l’illa.

López va dir que, igual que la sismicitat, l’emissió de material volcànic des de les diferents boques no mostra una «continuïtat gaire intensa», però sí que es produeixen «polsos» que han provocat vessaments dels tubs làvics. «Hi segueix havent lava, però no amb la intensitat que es va veure en alguns moments, perquè sinó s’estarien movent els fronts de colada», que des de dimarts passat es troben parats en el mateix punt sense provocar danys nous. Aquest material expulsat, va explicar, s’encarrega d’omplir «petites cavitats».

Intensitat baixa

El tremor es manté en nivells «mitjans-baixos», segons l’informe diari de l’IGN, amb una tendència a la baixa des de dimarts passat al migdia. Durant les últimes 24 hores, les tremolors registrades als tubs volcànics per on ascendeix el magma continuen amb nivells anteriors al 24 d’octubre, amb un «comportament oscil·latori» que el porta a mostrar impulsos ascendents per moments, segons va assenyalar la directora de l’Institut Geofísic Nacional.

El paràmetre que dijous passat va mostrar més variació va ser l’emissió de diòxid de sofre (SO2) al plomall del volcà, que va tornar a ascendir de manera considerable fins a les 31.300 tones, el valor més alt dels últims 12 dies i que trenca un comportament a la baixa. No obstant, ahir el volcà mostrava una «intensitat baixa» quant a la seva explosivitat, però una «desgasificació intensa» que era visible des de la vall d’Aridane, com va declarar López. El comitè científic del Pevolca va informar que, malgrat aquest increment, «l’evolució temporal de les estimacions d’SO2 procedents de les dades satel·litàries reflecteix una tendència descendent des del 25 de setembre».

Un altre de les novetats va ser una lleugera deformació vertical del terreny a la zona de Jedey, on se situa l’estació més pròxima al volcà. En ocasions anteriors aquest paràmetre ha precedit un increment de l’activitat volcànica, com el que va passar el 26 d’octubre després d’elevar-se 10 centímetres. Les dues jornades següents el nombre de terratrèmols va augmentar de forma considerable, amb una mitjana pròxima a les 200 tremolors cada dia, i un avenç posterior de les colades que van arrasar amb les últimes cases que quedaven dretes al barri de Todoque. En qualsevol cas, Carmen López va remarcar que s’ha d’esperar que hi hagi una evolució en les pròximes hores per valorar com podria afectar el procés eruptiu.

Qualitat de l’aire

Mentre el volcà segueix amb un comportament estable, la qualitat de l’aire continua «extremadament desfavorable» per als habitants de Los Llanos d’Aridane. Ni els vents alisis ni l’augment d’altura de la inversió tèrmica han comportat un descens de les partícules menors de 10 micres, les denominades PM10, que estan associades a la presència de cendra a l’ambient. L’estació mòbil instal·lada al centre de la ciutat divendres va tornar a registrar valors «extremadament desfavorables» per a la salut, que se situaven entorn de 200 micròmetres, el triple del recomanat, que s’estableix en 50.

Ahir el director tècnic del Pevolca, Rubén Fernández, va descartar sol·licitar l’autoconfinament a la població d’aquest municipi «tret que empitjori moltíssim». Ara per ara, les mesures que s’han pres és recomanar l’ús en tot moment de mascaretes FFP2, eliminar qualsevol activitat física a l’aire lliure i que les persones amb problemes respiratoris o cardíacs, menors d’edat, avis i embarassades evitin sortir al carrer si no és per necessitat.

Aquest empitjorament de la qualitat de l’aire per petites partícules, que es va detectant des de diumenge passat ha provocat que els alumnes de les escoles i instituts de Los Llanos d’Aridane, El Paso, Tazacorte, Tijarafe i Puntagorda no hagin tingut classes presencials durant tota la setmana. La Conselleria d’Educació decidirà durant el cap de setmana si els estudiants continuen amb les lliçons de manera telemàtica o si tornen a les aules en cas que millorin les condicions atmosfèriques.

Cendra

Així mateix, ahir els vents alisis procedents del nord-est, que empenyen el plomall cap al sud i sud-oest, van motivar que els permisos als veïns de Puerto Naos, La Bombilla i El Remo perquè acudeixin a recollir els seus estris fossin suspesos per la contaminació i per les dificultats presents a les carreteres a causa de l’acumulació de cendra. Fernández va comentar que avui al matí s’avaluaran tant la meteorologia com l’estat de la via per decidir si es reprenen els acompanyaments als desallotjats.

Una altra de les recomanacions que el director tècnic del Pevolca va fer ahir tenia relació amb la retirada de la sorra volcànica de les teulades de les vivendes. Així, va ressenyar que tots aquells veïns que comptin amb sostres a una o dues aigües desisteixin en l’intent per netejar-los per la perillositat que comporten en vista de possibles caigudes. Per això, Fernández els va comminar que sol·licitin als seus respectius ajuntaments l’actuació dels serveis d’emergència perquè s’encarreguin d’aquesta tasca. Així mateix, va avançar que s’estan planificant tasques amb maquinària pesada per poder extreure les cendres acumulades als entorns de les vivendes, que en alguns casos arriben als 2 i 3 metres d’altura.

Carreteres

El director tècnic del Pevolca va fer un balanç de les connexions terrestres arrasades per les colades. Un total de 63,8 quilòmetres de via han quedat sepultats per la lava, amb l’LP-213 (Puerto Naos – Los Llanos) com la més afectada, amb 2,4 quilòmetres; seguida de l’LP-2132 (Puerto Naos – Tazacorte, per La Costa) amb 2,2; LP-2 (Los Llanos – Fuencaliente), amb 2,1; LP-212 (Tacande), amb 1,5, i LP-211 (Todoque) amb 0,928. A més, els carrers sepultats ascendeixen a 9,6 quilòmetres; les travessies, 1,9 i els denominats altres viaris, 42,9.

Rubén Fernández va assenyalar que continuen amb els treballs per eixamplar el camí que parteix des del Club de Tennis Valle Aridane per permetre l’arribada de vehicles d’alt tonatge a Puerto Naos. Aquesta carretera és l’única que en l’actualitat opera amb normalitat per connectar aquesta localitat turística amb la resta de l’illa, ja que l’altra via d’accés, l’LP-211, continua oberta però amb restriccions a causa que la colada número 11 –la més al sud de totes– es troba a només 100 metres. En cas que l’acabi engolint, Puerto Naos es quedaria amb l’estret camí de les instal·lacions esportives com a únic accés per entrar i sortir al barri de Los Llanos d’Aridane, cosa que dificultaria les connexions de manera notable.

Notícies relacionades

El portaveu del comitè encarregat de seguir l’evolució del volcà va tornar a recordar les mesures que es prendran avui a les carreteres més pròximes a l’erupció, entre Los Llanos d’Aridane i Tajuya, per evitar possibles col·lapses de les vies i garantir la seguretat dels vianants. Entre les 17 i les 22 hores, les carreteres LP-2 i LP-3 seran de sentit únic de pujada, mentre que la carretera d’Hermosilla serà utilitzada per a les baixades. Els vehicles d’alt tonatge podran utilitzar les carreteres generals en els dos sentits.

Fernández també va recalcar que s’estan fent anàlisis periòdiques de les aigües subterrànies i que totes tenen un estat «òptim».