Erupció

Les primeres 30 vivendes modulars de fusta per als afectats de La Palma ja estan a El Paso

  • L’Executiu regional reforça amb 900.000 euros les ajudes per als afectats pel volcà

Les primeres 30 vivendes modulars de fusta per als afectats de La Palma ja estan a El Paso

E. D.

4
Es llegeix en minuts

El viceconseller de la Presidència del Govern de les Canàries, Antonio Olivera, va detallar aquesta tarda després del Consell de Govern, les mesures adoptades fins ara per l’Executiu autonòmic per ajudar els afectats per l’erupció del volcà de La Palma. Entre les principals novetats, Olivera va remarcar l’aportació, a curt termini, de 900.000 euros més d’ajudes des de la Conselleria de Drets Socials, xifra que se suma als 320.000 euros regionals ja distribuïts entre els consistoris afectats i que es reforçarà amb 5 milions d’euros previstos des de l’Estat, que es canalitzaran a través d’aquest departament autonòmic.

Olivera també va destacar que ja es troben al municipi d’El Paso les primeres 30 vivendes prefabricades de les 200 que adquirirà el Govern per a famílies damnificades per l’erupció. Aquests 30 primers prefabricats se situen ja en aquesta localitat, al ser la primera que ha anunciat la cessió de terra per a la seva ubicació.

A més, el Govern ha escripturat aquest matí, davant notari, la compra de les 18 vivendes anunciades, que es completaran a mitjà termini amb un altre lot d’unes 45 i amb noves incorporacions fins a finals d’any per a un total de 107 en aquesta fase, que és la xifra contemplada al calendari fet públic fins ara.

Tant els prefabricats com aquestes cases adquirides formen part de les solucions habitacionals provisionals a l’espera d’anar obtenint els terrenys necessaris per garantir un dels grans objectius a llarg termini: l’arrelament dels afectats en zones tan pròximes com sigui possible al lloc on vivien abans mitjançant vivendes definitives. Segons va indicar el viceconseller de Presidència, el Govern manté negociacions amb els municipis de Los Llanos de Aridane i Tazacorte per disposar de terra per a aquests prefabricats al més aviat possible.

L’adquisició d’aquest primer lot cases modulars de fusta s’ha realitzat a través de l’Institut Canari de Vivenda (ICAVI) després d’arribar a un acord amb una empresa especialitzada en aquest tipus de vivendes i després d’examinar les propostes de desenes de companyies del sector.

Les caixes amb les 30 vivendes modulars encara desmuntades es troben ja en un magatzem que l’empresa subministradora té al mateix municipi d’El Paso.

Aquestes cases, la majoria, de tres dormitoris, estan fabricades en fusta d’avet nòrdic, amb una superfície de 74 metres quadrats construïts, i compten amb les tres habitacions ja assenyalades, a més de saló-cuina, bany i lavabo. Interiorment totes estan acabades amb aïllament tèrmic i pladur i un parquet laminat.

De maó

Per a aquesta fase de transició la conselleria ha adquirit ja un primer lot de 18 vivendes ja construïdes en pisos, la compra de les quals davant notari s’ha formalitzat aquesta setmana, tal com va anunciar el conseller d’Obres Públiques, Transports i Vivenda del Govern de les Canàries, Sebastián Franquis, aquest dijous al Parlament de les Canàries.

Aquest lot de 18 vivendes de maó està ubicat als municipis de Tazacorte i Fuencaliente i s’hi ha destinat una partida d’1,1 milions d’euros.

«Avui, a més, podrem comptar amb la baremació social del comitè tècnic constituït a La Palma per designar les primeres famílies que podran allotjar-se en aquestes vivendes, jo espero, en els pròxims dies», va assenyalar.

El conseller va recordar que existeix un pla d’actuació per fer front a l’emergència habitacional que pateixen desenes de famílies a La Palma, dividit en tres fases.

La primera d’aquestes fases, la d’atendre l’emergència inicial, ja està en marxa des de fa més d’un mes amb l’allotjament dels desallotjats en hotels i cases de familiars.

Fase de transició: tres o quatre mesos

«Com ja vaig anunciar la setmana passada al Parlament, començarem entre aquesta setmana i la vinent a posar en marxa la fase de transició d’aquestes famílies que estan en aquest moment allotjades als hotels o que estan vivint amb familiars, perquè a poc a poc vagin a aquestes vivendes prefabricades o vivendes comprades, un procés que no es culminarà de la nit al dia. Com vaig explicar llavors, és una fase que durarà de tres a quatre mesos perquè les vivendes cal buscar-les, adquirir-les, habilitar-les i després baremar les famílies més necessitades», va apuntar.

El conseller va recalcar que queda una tercera fase, que s’iniciarà quan aquestes famílies accedeixin a una vivenda de forma definitiva.

«Sabem que això no serà abans de quatre anys. Ho hem explicat, ho hem dit públicament, i especialment als afectats. I el treball social que s’està fent en aquest moment de La Palma en relació amb els afectats és enorme, d’explicar-los amb claredat quins són els passos que cal fer a l’hora de buscar una solució definitiva a la vivenda», va detallar.

130 inscrits al registre únic

Notícies relacionades

Olivera també va destacar el pas fet des d’ahir amb la incorporació del registre únic. Durant la primera jornada de vigència, un total de 103 persones es van inscriure en aquest recurs de forma presencial a l’Oficina Única d’Atenció a l’Afectat, ubicada a la Casa de Massieu, de Los Llanos de Aridane. A més, 27 més ho van fer de forma telemàtica i Olivera espera mantenir aquest ritme fins a incloure’n entre 700 i 900 en el primer tancament que es faci de la llista, previst per al dimarts que ve.

El viceconseller remarca la importància d’aquest registre i del lloc web creat www.infovolcanlapalma.org a fi d’agilitar al màxim les ajudes i tota la informació sobre el volcà. Segons va recalcar, l’objectiu passa per reduir al mínim les gestions de les persones afectades i que les administracions puguin accedir a les seves dades una vegada donin el seu consentiment i fer-ho a través d’una única presentació de documents.