Volcà en erupció

El volcà de La Palma manté la força després de 40 dies

La sismicitat és intensa i amb bastants sismes sentits, sobretot a més de 20 quilòmetres de profunditat

3
Es llegeix en minuts

El volcà de La Palma manté la seva incessant activitat des que va sorgir a la zona de Cumbre Vieja fa quaranta dies, tot i que presenta un perfil d’estabilitat en els seus paràmetres de sismicitat i emissions que, no obstant, de moment no apunten que el final de l’erupció sigui a prop.

Aquesta ara per ara «no dona senyals de canvi», segons la responsable de la xarxa de Vigilància Volcànica de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), Carmen López, que no veu cap signe que apunti cap a l’esgotament del volcà.

La sismicitat és intensa, amb bastants sismes sentits i sobretot a profunditats de més de 20 quilòmetres, i altres a entre 10 i 15 quilòmetres.

El que també està clar és que aquest és el volcà més devastador dels que han sorgit en els últims cinc segles a La Palma per la superfície que ha cobert, més de 900 hectàrees, i s’estima que ha emès entre 50 i 100 milions de metres cúbics de piroclasts i lava.

Juntament amb el mal que produeix, l’erupció també atrau les mirades; de fet s’espera un ple de visitants a La Palma aquest llarg cap de setmana per veure el fenomen, cosa que no maquilla l’afecció a l’activitat econòmica del turisme a l’illa.

El turisme representa més del 20 per cent del PIB de La Palma, i l’ocupació mitjana ha caigut des del 70 al 40 per cent des de l’inici de l’erupció, el 19 de setembre passat.

Els empresaris han demanat ajudes directes per a tot el sector: establiments hotelers i extrahotelers, vivendes de vacances i de turisme rural; empreses de lloguer de cotxes, agències de viatges, restauració, comerç i autònoms.

Gairebé 7.000 evacuats

A més de l’afecció econòmica, el volcà suposa un repte per allotjar els gairebé 7.000 evacuats, dels quals 454 són en hotels provisionalment.

El Govern de les Canàries preveu que a finals d’any o començaments del 2022 totes les famílies de La Palma estiguin instal·lades a les 123 vivendes que adquirirà l’Executiu o a les vivendes prefabricades que s’instal·laran.

A finals de la setmana que ve les primeres famílies començaran a deixar els hotels per traslladar-se a les 18 primeres vivendes, els tràmits administratius de les quals per a la seva adquisició definitiva ja es troben en les seves fases finals.

Les ajudes per als afectats ja estan en marxa i s’estan alleugerint terminis perquè es facin efectives en el mínim temps possible, ha insistit el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres.

De l’erupció per si mateixa, preocupa especialment l’avenç de la colada tres, que podria amenaçar la carretera d’accés a Puerto Naos, localitat turística que no està en risc i que es troba lluny d’aquest punt.

D’aquesta colada tres s’ha desprès un petit apèndix, que és el que s’adreça cap a Las Majadas i que podria afectar la carretera d’accés al nucli turístic.

La qualitat de l’aire ha millorat en les últimes 24 hores, sense que s’hagin depassat els llindars de diòxid de sofre en cap de les estacions mesuradores.

S’ha disposat un sistema de semàfors per informar puntualment la població sobre les condicions de l’aire i els consells associats a cada nivell que seran difosos pel 112 i els ajuntaments.

La qualitat de l’aire es qualificarà com a bona (blau), raonablement bona (verd), passable (groc), deficient (taronja), molt deficient (vermell) i extremadament dolenta (morat).

Notícies relacionades

La columna eruptiva de gasos i cendres arriba als 3.300 metres d’altura i les emissions de diòxid de sofre al plomall mantenen per cinquè dia consecutiu valors decreixents, tot i que encara alts, amb 15.000 tones diàries.

L’eixam sísmic associat a l’erupció segueix com en els últims dies, amb una magnitud màxima de 4,2 i una intensitat de IV en una escala de XII en les últimes hores.