RECOMANACIONS PER BUSCAR BOLETS

Crida als boletaires perquè adoptin mesures de seguretat bàsiques al bosc

  • Els Agents Rurals recorden que només s’han de collir les espècies conegudes per evitar intoxicacions i respectar l’entorn natural

  • Els Bombers de la Generalitat han treballat aquest any en 40 recerques de boletaires perduts o accidentats, la majoria aquest mes d’octubre

  • Les precaucions principals són: no sortir amb mal temps, anar ben equipat, portar aigua i menjar, informar de la nostra situació els amics i familiars i portar telèfon mòbil

Crida als boletaires perquè adoptin mesures de seguretat bàsiques al bosc
3
Es llegeix en minuts

Catalunya té una llarga tradició de buscar bolets, i en els últims anys s’ha constatat que és una activitat que cada vegada atrau més persones que, quan arriben les pluges de tardor, es preparen per sortir al bosc a caçar bolets. Davant una temporada bona de bolets com la d’aquest any, els Bombers de la Generalitat veuen com augmenten els serveis per buscar boletaires perduts o accidentats a la muntanya. Només durant aquesta temporada –sent encara tardor– els Bombers de la Generalitat han efectuat 40 serveis d’aquest tipus. D’aquests, la majoria s’han fet durant el mes d’octubre, concentrats a les comarques del Berguedà i el Ripollès.

Davant d’això, els Bombers recorden que és necessari adoptar mesures de seguretat per sortir al bosc, i evitar així que la sortida a la muntanya acabi malament. Entre les mesures que hem de seguir per evitar problemes, destaca el fet de no sortir quan s’espera mal temps i fer seguiment de la situació meteorològica, vestir de colors vius i portar una armilla reflectora, anar ben calçat i portar roba d’abric, agafar aigua i alguna cosa de menjar, informar els amics i familiars d’on serem i ser conscients de la nostra forma física. És molt important prendre punts de referència de l’entorn: camins, barrancs, el lloc on s’ha aparcat el vehicle, etc. I recordar que a la tardor els dies són més curts, per la qual cosa hem d’estar pendents del rellotge perquè es fa fosc abans. 

Els telèfons mòbils amb accés a internet poden ser de molta utilitat si ens allunyem del grup o si hem perdut de vista els punts de referència. Per això, és important no sortir de casa sense el telèfon, perquè resultarà de gran utilitat per donar informació als Bombers per facilitar la recerca. Ens hem d’assegurar que tingui bateria i que sabrem compartir la nostra ubicació en cas de necessitat. A més, hem de tenir present que podem contactar amb el telèfon únic d’emergències, el 112, tot i que no tinguem cobertura. Si la trucada es fa a través de l’aplicació gratuïta My112, permetrà geolocalitzar-la, cosa que facilita les tasques de recerca dels Bombers de la Generalitat. 

Els Agents Rurals recorden que és necessari tenir cura de l’entorn 

Els Agents Rurals recorden que és necessari tenir cura de l’entorn D’altra banda, el Cos d’Agents Rurals també fan una crida als aficionats a caçar bolets perquè tinguin en compte les principals recomanacions i prohibicions en el moment de sortir al bosc. 

Una de les més destacades és que, per evitar intoxicacions, s’han de collir només les espècies que es coneguin molt bé, ja que hi ha algunes de molt tòxiques que es poden confondre fàcilment amb els bolets comestibles i poden arribar a ser mortals. És el cas, per exemple, del rovelló (comestible) i la letraga (tòxic) o dins de les amanites, l’ou de reig (comestibles) i l’ou de reig verd i l’amanita phalloides (letal), que acostumen a sortir al mateix lloc. 

La policia mediambiental recorda també als boletaires que, amb l’objectiu de no desaprofitar l’entorn, és necessari collir bolets amb compte i no malmetre el substrat amb un rasclet. També aconsella portar els bolets que s’hagin recollit en una cistella airejada per afavorir la dispersió d’espores i que, per tant, surtin nous bolets. 

Notícies relacionades

Els Agents Rurals avisen que no es pot aparcar en camps, prats i entrades de camins. I incideixen especialment en el fet que no es pot obstaculitzar el pas de vehicles d’emergències ni de tractors de veïns de la zona. 

També alerten que en l’entorn rural hi conviuen fauna domèstica i salvatge i que hem de respectar els ramats, mantenir una distància de seguretat i evitar espantar-los o fer sorolls innecessaris. Finalment recorden que sempre que sortim a la natura, hem de deixar el bosc net i emportar-nos qualsevol residu que s’hagi pogut generar.

Consells de seguretat

Consells en la recol·lecció