Rànquing europeu

Espanya despunta en igualtat llevat de l’indicador de la situació econòmica de les dones

  • Caldran tres generacions per arribar a la igualtat de gènere a la Unió Europea

Espanya despunta en igualtat llevat de l’indicador de la situació econòmica de les dones

123RF

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Espanya ha sigut pionera en normatives com la llei d’igualtat i la llei integral contra la violència de gènere, cosa que contribueix al fet que el país obtingui una bona puntuació a l’Índex Europeu d’Igualtat de Gènere. En concret, segons les dades difoses aquest dijous i corresponents al 2019, Espanya obté una puntuació mitjana de 73,7 punts sobre 100. I la mitjana europea se situa en 68 punts, amb un màxim de 83,9 corresponent a Suècia i un mínim de 52,5 corresponent a Grècia.

El país arriba, per tant, fins al sisè lloc en l’índex global, però cau al lloc 16 si es tenen en compte exclusivament els indicadors referits als «recursos financers» i la «situació econòmica» de les dones. I també obté pitjor nota en el factor «temps», tenint en compte els ítems relatius a l’«acompliment d’activitats de cura» i al «temps dedicat a les activitats socials». En aquest concepte, Espanya ocupa el lloc 14, per sota de la mitjana europea.

Per això, segons destaca el Ministeri d’Igualtat, el Govern ha posat en marxa el Pla Corresponsables oi la Taula Assessora de Cures, amb què es pretén portar a terme polítiques públiques que ajudin les dones a l’hora de conciliar la vida laboral i familiar. Si bé, els dos projectes estan encara en fases inicials i compten amb recursos limitats.

Avenç en paritat

Per contra, Espanya obté puntuacions elevades, superiors a la mitjana europea, en els dominis de Salut, Coneixement i Poder. En el primer, que mesura l’esperança de vida al néixer, els anys de vida saludables o la pràctica esportiva i el consum d’aliments sans, obté un 90 sobre 100.

D’altra banda, l’ascens més elevat s’ha experimentat en l’àmbit de Poder, amb 76 punts, 7,5 més que l’any anterior, cosa que ha provocat que Espanya ascendeixi del sisè al tercer lloc del rànquing europeu en aquest àmbit.

Segons destaca Igualtat, la millora es deu «a l’augment del nombre de dones en els Consells d’Administració d’empreses cotitzades o com a membres dels Bancs Centrals; a més d’haver augmentat la seva participació en organismes públics d’investigació, en corporacions de radiodifusió pública i en organismes olímpics nacionals».

L’última dècada

Notícies relacionades

L’estudi mostra que Espanya ha augmentat 7,3 punts a l’índex global respecte a les dades del 2010, fet que significa que ha progressat cap a la igualtat de gènere a un ritme més elevat que la mitjana europea. La UE ha crescut un 4,9 respecte al 2010, «evidenciant que encara queda molt per fer fins a arribar a la igualtat absoluta», segons interpreta el ministeri dirigit per Irene Montero.

De fet, l’informe indica que si es continua amb aquest ritme de progrés, d’aproximadament un punt cada dos anys, caldran tres generacions per arribar a la igualtat de gènere a la UE.