Més terratrèmols

La sisena setmana arrenca amb el volcà de La Palma al màxim de la seva activitat

  • La freqüència dels sismes augmenta de forma «molt notable»

  • El con principal es trenca

La sisena setmana arrenca amb el volcà de La Palma al màxim de la seva activitat
5
Es llegeix en minuts

Ja ho havia advertit María José Blanco, directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) a les Canàries, en l’habitual roda de premsa celebrada a la una del migdia ahir: «Donada l’elevada taxa d’emissió de colada de laves en les últimes hores, no es descarta la ruptura parcial de la part superior del con». I tot just sis hores després el cràter principal es va partir per la cara oest i va donar pas a un potent vessament que en un primer moment va agafar camí cap al nord del principal centre emissor. Així començava la sisena setmana del volcà de Cumbre Vieja, que també arrossega un increment «molt notable» de freqüència i magnitud dels terratrèmols en superfícies mitjanes –entre 10 i 15 quilòmetres– i del senyal del tremolor –vibracions relacionades amb la circulació de fluids a l’edifici volcànic–, que se situa en valors de la primera setmana d’erupció. No hi ha cap indici que vaticini un final pròxim a aquest procés natural, que està generant importants danys materials i emocionals a la població palmera.

Dues noves fractures a les tres i a les cinc de la tarda feien sospitar la gran quantitat de magma que hi ha acumulat a l’interior de la terra. Un dels paràmetres que avisaven d’aquesta situació era l’alt nombre de sismes que s’estaven produint durant les últimes hores. No obstant, l’IGN va informar a la seva pàgina web que entre les 0.00 hores de diumenge passat i les 22.30 hores d’ahir s’havien registrat més de 500 terratrèmols, almenys 41 dels quals havien sigut sentits per la població, amb onze amb una intensitat màxima de IV, i 186 tenien una magnitud igual o superior a 3,0 mbLg. Tots van ocórrer al sud, a la zona de l’eixam inicial que va donar a llum el procés eruptiu.

Aquest augment, en canvi, es produeix al mateix temps que té lloc una disminució dels moviments que se situen a uns 30 quilòmetres de profunditat, ja que només vuit es van produir en aquesta distància. Tot i que no són comparables, al volcà submarí d’El Hierro del 2011 la reducció de la sismicitat en altes profunditats va ser l’avantsala del final. En aquest sentit, el sismòleg de l’IGN Itahiza Domínguez va indicar que ni «els processos» ni «les profunditats són les mateixes», però «sembla que tenen un comportament similar». En qualsevol cas, «si s’acabés la sismicitat no vol dir que el volcà s’acabi aviat, a priori; de cop para i també s’acaba» l’erupció, va remarcar.

Sobre l’increment dels moviments de la terra detectats durant les últimes 48 hores, Domínguez va apuntar que tenen a veure amb l’augment d’activitat del volcà que es va produir durant la jornada d’ahir, ja que es va mostrar encara més explosiu i amb una quantitat d’emanació de lava més gran. I les previsions de cara als pròxims dies segueix estant que pot sorgir algun sisme de magnitud VI, que comporta la caiguda de petits objectes a l’interior de la vivenda, com van tornar a recalcar Blanco i el director tècnic del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, davant els mitjans.

Augment de la sismicitat

Amb l’augment de la sismicitat també s’ha registrat un creixement «considerable» del senyal del tremolor, que s’ha convertit en una de les més grans registrades durant l’últim mes, com va afirmar María José Blanco. Aquesta variable reflecteix la quantitat de lava que està movent-se pels diferents cons volcànics. El seu increment entreveu una quantitat de material magmàtic més gran, fet que es va veure reflectit primer amb les dues obertures produïdes a les tres i a les cinc de la tarda, i, finalment, amb la ruptura del con principal que va preveure Blanco i que es va produir a les set. Aquests tres fenòmens van abocar una gran quantitat de material magmàtic ja solidificat que va avançar com si fos un riu pendent avall sobre les colades ja formades. La seva aportació a possibles avançaments dels diferents fronts encara no és possible de predir.

I és que durant els dos últims dies, les colades s’han mantingut pràcticament paralitzades. Només un nou apèndix sorgit al sud del con principal es va dirigir dissabte cap a la urbanització del Corazoncillo, on un camp de panells fotovoltaics i un grup de xalets estan assetjats per la lava volcànica des de pràcticament el dia 2 del volcà, quan va passar a escassos deu metres de les seves portes. Des d’aleshores, aquest conjunt de vivendes es mantenen atrapades sota centímetres de cendres però lliures, encara, de les diferents colades que durant els últims 37 dies han anat avançant cap al mar pel nord. Les emissions del material des de les noves fractures sí que van produir durant el cap de setmana més destrosses al cobrir una de les illes que hi havia entre colades. Set vivendes van quedar destruïdes, fins a augmentar el nombre total d’edificacions residencials enderrocades fins a les 1.287, així com un immoble d’ús agrícola (133 durant el procés volcànic) a la zona d’Alcalá.

Notícies relacionades

Morcuende va explicar que la lava expulsada en els últims dies està alimentant sobretot la ‘fajana’ situada a la platja de Los Guirres, que continua amb el seu creixement i ja té una superfície d’unes 30 hectàrees, segons mesuraments portats a terme a través de la web Grafcan del Govern de les Canàries. Així mateix, està aportant material a la colada número 4, que està parada al nord de la muntanya de Todoque. En qualsevol cas, la resta de llengües estan en el mateix punt en què estaven a finals de la setmana passada. El director tècnic del Pevolca va declarar que segueixen preocupats pel possible avançament de la número 8, situada al centre de La Laguna, i el front de la qual s’ha quedat aturat a 140 metres de la 7, que continua sense moviment a prop del mar. Preocupa sobretot pel possible camí que pugui prendre si la lava l’empeny al flanc nord, situat a escassos deu metres de l’església d’aquest barri i que amenaça les poques cases construïdes al costat de la carretera a Tazacorte que encara es mantenen dempeus. Morcuende va dir que «seria molt interessant» que aquesta llengua avancés cap al mar, ja que evitaria nombroses destrosses.

El Pevolca també va informar de l’obertura de la carretera LP-2, entre Fuencaliente i Jedey, després que diumenge passat hagués de ser tancada al trànsit per un ensorrament a la zona de Los Charcos. Morcuende va assenyalar que si es produeixen més despreniments no es descarta que s’hagi de portar a terme una obra de sanejament del pendent per a així garantir la seguretat en l’única via que actualment connecta el sud de l’illa amb la cara sud del volcà.