REACCIÓ DELS MOVIMENTS SOCIALS

La PAH assegura que la «desvirtuada» llei de la vivenda és «sinònim de desnonaments»

  • La plataforma ciutadana que va promoure la llei mostra la seva «profunda indignació» pel «seu molt curt abast» i l’«evident falta d’ambició» per resoldre l’emergència habitacional que pateix el país

Barcelona 20/07/2021 Barcelona Manifestación de la PAH para pedir una ampliación de la moratoria de desahucios. AUTOR: JORDI OTIX

Barcelona 20/07/2021 Barcelona Manifestación de la PAH para pedir una ampliación de la moratoria de desahucios. AUTOR: JORDI OTIX / JORDI OTIX (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La plataforma Iniciativa Llei Vivenda, integrada per més de 120 organitzacions de tot l’Estat, entre les quals la PAH i el Sindicat de Llogateres, es mostra molt crítica amb una llei que defineixen com a «sinònim de més desnonaments, més pujades de lloguers i més desprotecció al dret a la vivenda». Així ho van explicar ja aquest dilluns davant el Congrés dels Diputats en una roda de premsa en què van rebutjar la proposta del Govern central i van explicar els punts clau que als seus ulls hauria d’incorporar «una llei que garanteixi realment el dret a la vivenda» i que aquesta deixa fora, entre els quals destaquen impedir els desnonaments sense alternativa habitacional. «Una vegada conegut i avaluat el contingut de la llei, només podem expressar la nostra profunda indignació pel seu molt curt abast i la seva evident falta d’ambició per solucionar la dramàtica situació d’emergència habitacional que patim a l’Estat espanyol», insisteixen els portaveus de la plataforma.

Segons remarquen els moviments ciutadans en defensa de la vivenda –que es van passar l’estiu redactant un projecte de llei davant la falta d’acord dels dos partits del Govern–, la finalment presentada per l’Executiu central «no impedeix que hi continuï havent desnonaments sense alternativa habitacional de persones i famílies vulnerables si se superen els terminis, ni compleix les obligacions internacionals d’Espanya en matèria de drets humans a l’ignorar les obligacions derivades dels successius dictàmens de les Nacions Unides i del Tribunal Europeu de Justícia». «Tampoc s’hi inclou cap garantia per als subministraments bàsics, que considerem imprescindibles a l’hora de parlar de vivenda digna i adequada», afegeixen molt disgustats des de la plataforma Iniciativa Llei Vivenda, que ja estan preparant mobilitzacions per mostrar la seva oposició i decepció sobretot amb Podem, partit que sí que s’havia compromès amb la seva proposta de llei.

Els moviments socials també denuncien que «la influència de la banca i dels fons d’inversió es fa notar especialment en l’apartat de parc públic de vivenda protegida, al renunciar a mobilitzar les desenes de milers de cases buides en mans de les entitats financeres rescatades amb diners públics».

Regulació dels lloguers

Notícies relacionades

En un dur comunicat, els moviments socials també exposen que «fins i tot la mesura estrella del Govern per a aquesta llei neix estrellada». «La regulació de lloguers que es proposa és totalment ineficient: deixa fora la majoria d’inquilins al deixar a voluntat dels governants autonòmics la seva aplicació en lloc de fixar condicions objectives i, en els casos en què la comunitat autònoma demanés a l’Estat aplicar la regulació, els municipis ho tindrien molt difícil per obtenir el permís atesa la dificultat per demostrar que es compleixen els requisits que s’estableixen a causa de la inexistència de dades a escala municipal».

Al mateix apartat, des del Sindicat de Llogateres assenyalen que «la llei del Govern central no contraresta les brutals pujades del lloguer dels últims anys, i se centra en la possibilitat d’acollir-se a pròrrogues anuals mantenint el mateix preu i condicions, condemnant els inquilins a una situació incerta i asfixiant». I van més enllà: «Per a súmmum, el Govern pretén regalar una espectacular reducció d’impostos als especuladors de la vivenda ampliant la deducció als llogaters del 60% al 90% si apliquen una ridícula reducció del lloguer del 5%, tot això contra el criteri de l’autoritat fiscal, que ja ha dit que aquest tipus de mesura beneficia les rendes altes i perjudica les baixes».