Un jutge ho ordena a Montilla

Inscriuen un nadó apàtrida en el Registre Civil per assegurar el seu tracte com un «ésser humà digne»

La decisió resulta «essencial» per demostrar l’existència de la nena com a «subjecte de Dret»

La petita, de mare camerunesa, va néixer el 27 de març del 2020 a la ciutat algeriana d’Orà

BARCELONA 2016 /02/23 Politica Presa de possessió de la Comissió Jurídica Assessora. Saló de Sant Jordi del Palau de la Gener

BARCELONA 2016 /02/23 Politica Presa de possessió de la Comissió Jurídica Assessora. Saló de Sant Jordi del Palau de la Gener / JoanCortadellas (Delegaciones)

2
Es llegeix en minuts

El titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Montilla, Francisco José Ortega, ha acordat la inscripció en el Registre Civil de la localitat d’una nadó apàtrida que, des del moment del seu naixement, el 27 de març del 2020 a la ciutat algeriana d’Orà, «no existia per al Dret perquè no havia sigut inscrita», tal com reconeix la interlocutòria dictada dilluns de la setmana passada.

La nena, que ara té 19 mesos, va arribar a territori espanyol al costat de la seva mare, de nacionalitat camerunesa, i resideix en un centre d’acolliment ubicat en el terme municipal de Montilla.

Després de tenir coneixement de la situació de la menor, el Ministeri Fiscal va sol·licitar la inscripció de naixement fora de termini, amb l’objectiu de «donar-li el tracte que mereix com a ésser humà digne». I és que Algèria no va portar a terme el registre de la nena, malgrat haver-se adherit a la Convenció dels Drets dels Nens. «Tampoc consta que el Camerun ho hagi fet», precisa el magistrat.

Una qüestió de drets de la menor

«Gairebé sembla un atzucac: si la nena no arriba a ser inscrita a Espanya, no li serà reconeguda la seva personalitat jurídica ni, per tant, podrà ser subjecte de drets, fins i tot dels més elementals, però ni tan sols podria ser retornada a cap altre país, perquè, al no haver sigut registrada, tampoc consta ser nacional de cap Estat», remarca el magistrat encarregat del Registre Civil de Montilla, qui posa èmfasi que Espanya «ha de complir la prestació imperativa que neix del dret de la nena com a ésser humà» i, per tant, «no pot eludir l’esmentada obligació, sota pena de trencar de manera flagrant un dret humà tan elemental».

Segons el parer de Francisco José Ortega Reyes, la inscripció de la petita és «essencial» per demostrar la seva existència com a ésser humà «en l’esfera jurídica».

Notícies relacionades

«Només si un individu acredita la seva existència i identitat per alguna de les maneres reconegudes per l’Estat, aquest el reconeixerà com a tal i accedirà a mantenir una relació amb ell», prossegueix la interlocutòria, contra la qual cap recurs davant la Direcció General de Seguretat Jurídica i Fe Pública.

«Espanya està obligada a reconèixer que existeix la menor»

Finalment, el titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Montilla remarca que, en aquest cas, «Espanya està obligada a reconèixer que existeix la menor, amb totes les altres circumstàncies que la identifiquen exactament i inequívocament com a persona, perquè així ho ha assumit davant la resta de la comunitat internacional». En aquest sentit, per al jutge Ortega Reyes, «no hi ha norma que contempli una excepció de tal naturalesa».