Crisi sanitària

L’hemisferi sud acaba l’hivern amb una escassa incidència de la grip

  • La tercera setmana d’octubre, el Brasil, on la Covid-19 ha provocat més de 605.000 morts, no va registrar casos importants de grip

  • El confinament primer i després el distanciament social expliquen la més baixa incidència del virus

L’hemisferi sud acaba l’hivern amb una escassa incidència de la grip
3
Es llegeix en minuts

La pandèmia del coronavirus ha provocat estralls a l’Amèrica Llatina. Només Sud-amèrica representa el 23% de les morts i gairebé el 16% de les infeccions a escala global. La Covid-19, amb tota la seva càrrega de sofriment, ha atenuat els factors de contagi de la grip. Segons l’Organització Panamericana de la Salut (OPS), el confinament primer i després el distanciament social expliquen que la disseminació de la influença s’hagi mantingut en nivells baixos.

L’Organització Panamericana de la Salut fa informes setmanals sobre l’impacte de la grip als seus països membres. Durant la tercera setmana d’octubre, el Brasil, on la Covid-19 ha provocat més de 605.000 morts, no va registrar casos importants de grip. El percentatge de positivitat es va mantenir sota els nivells coneguts. Quant a l’Argentina, l’impacte de la grip va continuar disminuint, i es va situar per sota del llindar estacional. Una cosa similar va passar a Mèxic, Xile, Colòmbia, el Perú i els altres països sud-americans i d’Amèrica Central, a excepció de Nicaragua.

Abans de l’arribada del coronavirus, les infeccions per grip i les seves complicacions van provocar a l’hemisferi una mitjana anual de 79.057 morts, amb pics de fins a 160.000. La grip afecta de forma més greu els nens de cinc anys i els més grans de 60 amb condicions preexistents. En l’actualitat, quan s’acosta la temporada d’hivern, tots els països llatinoamericans ofereixen la vacuna de la grip a grups d’alt risc.

L’OPS recorda que les vacunes contra la grip són una de les mesures més efectives per prevenir la malaltia i les seves complicacions. La immunització que s’utilitza en l’actualitat conté antígens contra les tres soques del virus estacional (A/H1N1, A/H3N2 i B). La seva efectivitat oscil·la entre el 40% i el 60%. Un percentatge que varia cada any. Els especialistes recorden que, a causa dels freqüents canvis genètics que caracteritzen el virus, així com les diferències entre les epidèmies a l’hemisferi sud i el nord, els components de la vacuna necessiten ser actualitzats anualment. S’assenyala que, a causa de l’heterogeneïtat viral, els canvis genètics poden tenir lloc fins i tot durant una mateixa temporada, cosa que disminueix l’efectivitat de la vacuna.

L’evidència permet a l’OPS assegurar que la vacunació ha evitat a la regió milions de morts i hospitalitzacions. El cert és que abans de la pandèmia, els nivells d’acceptació de la vacuna antigripal entre els llatinoamericans no eren el que les autoritats sanitàries esperaven. Un estudi realitzat el 2018 va analitzar els casos del Brasil, Xile, el Paraguai, el Perú i l’Uruguai. Buscava mesurar quines eren les reticències a la immunització. L’enquesta va exposar que els xilens van mostrar aquell any els nivells més alts de vacunació contra la influença (79%), continuant els brasilers (66%), peruans (42%), paraguaians (37%) i uruguaians (27%). Es tracta de valors per sota del 90% que s’havia proposat l’OPS abans que la Covid-19 canviés radicalment l’horitzó d’expectatives.

Vacunació simultània

Notícies relacionades

En virtut de l’experiència acumulada a partir de l’impacte de la pandèmia, l’OPS treballa amb la principal agència de salut pública dels Estats Units en el desenvolupament d’un diagnòstic que detecti alhora la grip i la Covid-19. «Estem treballant per implantar un nou protocol de prova PCR», va explicar la directora de l’organització, Carissa Etienne. El que es busca, va precisar, és monitorar les malalties de manera «més eficient i sostenible». De cara a l’any vinent, Etienne va instar els ciutadans dels països de la regió a immunitzar-se contra la grip alhora que contra el coronavirus.  «El fet que les persones no hagin estat exposades al virus de la influença, perquè es queden a casa o practiquen el distanciament social i altres mesures sanitàries, podria significar que tenen defenses més baixes i fer-les més susceptibles», va comentar. Etienne va recordar que el virus de la grip es dissemina ràpid en espais de gran circulació, com les escoles. En aquest sentit, l’OPS va recordar la importància de vacunar els treballadors de la salut, embarassades, menors de sis a 24 mesos i la població de les zones àrees marginals.

Les autoritats sanitàries de la regió recomanen a les persones comptar almenys amb una dosi de la vacuna contra la Covid-19 i, passades les dues setmanes, inocular-se l’antigripal.

Temes:

Vacunes Grip