A La Laguna

Localitzen una nova colada a la zona sud del volcà de La Palma

La lava del volcà ha cobert 14 hectàrees en 12 hores, cosa que eleva la superfície total arrasada a 891,9 hectàrees

3
Es llegeix en minuts

L’Institut Vulcanològic de Canàries ha informat d’una nova colada a la zona sud del centre eruptiu del volcà de La Palma. Aquesta nova colada discorre per la zona de Las Manchas, una de les primeres de ser evacuades des del començament de l’erupció el passat 19 de setembre. La lava del volcà de La Palma ha cobert 14 hectàrees en l’interval de 12 hores, cosa que eleva la superfície total arrasada per les diferents colades a 891,9 hectàrees.

Així es desprèn de l’últim mesurament efectuat pel sistema europeu de satèl·lits Copernicus a les 8.14 hores d’aquest diumenge. L’anterior va ser fet dissabte al migdia. A la imatge que publica Copernicus a les xarxes socials, aquesta nova superfície coberta per la lava es localitza a la part posterior de la colada que s’ha quedat detinguda al barri de La Laguna i podria atribuir-se als sobreeiximents de magma registrats a primera hora de dissabte.

També han augmentat des d’aleshores les edificacions destruïdes, en concret 14 més per a un total de 2.143 des que comencés l’erupció a Cumbre Vieja el passat 19 de setembre.

Qualitat de l’aire a La Palma

La qualitat de l’aire fora de l’àrea d’exclusió del volcà de Cumbre Vieja, a l’illa de La Palma, continua en nivells saludables tot i que l’emissió de diòxid de sofre associat al plomall volcànic manté valors alts. Així es recull a l’últim informe del Departament de Seguretat Nacional publicat a les 08.00 hores d’aquest diumenge amb les dades del Govern de les Canàries i de l’Institut Geogràfic Nacional.

D’aquesta manera, les condicions meteorològiques estimades per a la jornada d’aquest diumenge preveuen un escenari favorable per a l’operativitat aeronàutica, mentre que fa diversos dies que l’aeroport de La Palma està operatiu i tots els recintes aeroportuaris de les Canàries treballen amb normalitat.

Amb tot, davant les ruptures del con principal s’està redistribuint l’aportació làvica en diverses colades, entre elles la primera –la que va arribar al mar. La colada que afecta La Laguna continua frenada però es continua monitorant per conèixer la seva possible evolució en el descens a la costa.

Terratrèmols

L’Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha registrat des de les 00.00 hores d’aquest diumenge i fins a les 07.10 uns 63 terratrèmols al sud de Cumbre Vieja, a La Palma, alguns de magnitud 3.9 al municipi de Mazo.

No obstant, el terratrèmol de més magnitud va arribar als 4.9 i va tenir lloc la tarda d’aquest dissabte a uns 38 quilòmetres de profunditat al sud-oest de Mazo i amb una intensitat IV. En el cas de la nit passada, hi va haver dos moviments de 3.9 a Mazo, a les 03.22 i a les 04.33 hores, tenint aquest últim una intensitat III-IV. En general la sismicitat es manté estable amb magnituds entre 2.4 i 3.9 a profunditats mitjanes i estables però no es descarta que en els pròxims dies els sismes guanyin en intensitat i puguin arribar a sis.

Unes 6.600 persones evacuades

Després de les evacuacions preventives de dimecres passat, la xifra total de persones desallotjades des de l’inici de l’emergència se situa entorn de les 6.600. Aquests veïns podran accedir aquest diumenge a les seves vivendes a recollir estris domèstics sempre que les mateixes estiguin fora del perímetre de seguretat.

Notícies relacionades

Així ho ha informat el Cabildo, que recorda que per accedir a la zona afectada cal presentar DNI i algun document que acrediti efectivament que la seva propietat es troba a l’àrea evacuada, com pot ser un contracte de lloguer, factures o registre.

D’aquesta manera, es podrà regar i tallar fruita de les finques d’El Remo, Charco Verde i Puerto Naos sempre que s’hagi concertat hora i accés amb la seva comunitat de regants. Finalment el Cabildo de La Palma ha assenyalat que aquesta decisió podrà patir canvis durant el dia depenent de l’evolució del procés eruptiu.