Noves evidències científiques

Demostrada l’existència de cèl·lules mare al cervell humà

3
Es llegeix en minuts
EFE

Un equip internacional de científics ha demostrat que a l’hipocamp del cervell humà hi ha cèl·lules mare que permeten generar neurones durant tota la vida mitjançant un procés denominat neurogènesi adulta, una cosa que se sabia del cervell d’alguns animals com els rosegadors, però que mai s’havia demostrat en humans adults. La investigació l’ha liderat María Llorens-Martín, investigadora del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CBMSO), centre mixt del CSIC i la Universitat Autònoma de Madrid, i s’ha publicat aquest divendres a la revista ‘Science’.

A més, el treball ha revelat que les malalties neurodegeneratives ataquen específicament aquestes cèl·lules mare de l’hipocamp, impedint la regeneració de noves neurones sanes.

Estratègies terapèutiques

Aquestes troballes «podrien ser útils per desenvolupar estratègies terapèutiques per prevenir o alentir alguns dels símptomes que acompanyen aquestes malalties», ha destacat Llorens-Martín en una roda de premsa en la qual ha presentat els resultats de l’important estudi.

La investigació es va fer amb 48 mostres de cervell proporcionades pel Banc de Cervells de la Fundació CENT: 15 pertanyien a persones neurològicament sanes (denominades grup control) i 33 a altres amb diferents malalties com ara esclerosi lateral amiotròfica (ELA), malaltia de Huntington, Parkinson, demència amb cossos de Lewy, i demència frontotemporal. Les mostres procedien de subjectes d’entre 43 i 89 anys, 16 dones i 32 homes.

Neurogènesi al cervell fins als 90 anys

En totes hi havia cèl·lules mare (fins i tot en els pacients amb algunes d’aquestes malalties neurodegeneratives els nivells de cèl·lules mare estaven augmentats), «cosa que confirma que el procés de neurogènesi adulta continua al cervell humà almenys fins als 90 anys», remarca la investigadora.

La neurogènesi és un procés clau per a la generació, adquisició i emmagatzemament de noves memòries al cervell. És un procés molt complex que es dona en diferents etapes en què les cèl·lules mare es divideixen i creen ‘filles’ que proliferen activament i van madurant fins a donar lloc a una neurona sana.

Al llarg del procés, les neurones denominades immadures passen per diferents estats de maduració. La seva existència era coneguda, però fins ara els científics no havien aconseguit identificar-ne la font, l’origen, d’aquestes noves neurones. La segona troballa de l’estudi es refereix al nínxol neurogènic hipocampal, l’àrea que «crea l’entorn ideal perquè les noves neurones puguin madurar i sobreviure i que està formada per cèl·lules glials i vasos sanguinis», ha explicat la investigadora.

Afectacions a la neurogènesi

La tercera troballa de l’estudi està relacionada amb l’efecte que tenen algunes malalties neurodegeneratives en el procés de neurogènesi adulta en humans. Investigacions prèvies d’aquest grup havien demostrat que els pacients amb Alzheimer tenien menys neurones immadures, «una cosa esperable, ja que l’hipocamp era una de les principals àrees alterades per aquesta malaltia».

Amb la mostra de 33 pacients amb diferents malalties, el grup va revelar, per primera vegada, que el procés de neurogènesi està «greument malmès» en pacients amb malalties que, en principi, no danyen, de manera directa l’hipocamp. «De fet hem trobat que cadascuna d’aquestes malalties deixa una firma cel·lular específica en el procés de neurogènesi adulta, cosa que significa que hi ha poblacions cel·lulars més susceptibles al mal causat per unes patologies que d’altres», detalla.

Augment de neurones immadures

L’estudi ha demostrat que en pacients amb ELA, Parkinson o Huntington hi ha un augment del nombre de neurones immadures i de cèl·lules mare, «però això no significa que hi hagi una taxa de neurogènesi més elevada. L’estudi, de fet, revela que en aquests pacients hi ha més mort cel·lular i menys activitat de les cèl·lules mare», aclareix.

Notícies relacionades

«És com si el procés –de generació de neurones– volgués iniciar-se però al final falla i les noves neurones no adquireixen una maduració correcta com la que passa en els subjectes control», afirma.

Descobrir la gran vulnerabilitat de l’hipocamp a les malalties neurodegeneratives, pot ser molt útil per desenvolupar estratègies terapèutiques per prevenir o alentir alguns dels símptomes que acompanyen aquestes malalties, conclou.