Pacte d’Estat

El pròxim meló d’Igualtat: reformar la llei contra la violència de gènere

  • Montero treu a consulta pública la modificació amb intenció de blindar les inversions previstes al pacte d’Estat i modernitzar la norma

El pròxim meló d’Igualtat: reformar la llei contra la violència de gènere

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Tot i que només queden 26 mesos de legislatura, el Ministeri d’Igualtat no només preveu reformar la llei de l’avortament, per aconseguir augmentar el nombre d’interrupcions voluntàries de l’embaràs als hospitals públics, eliminar certes traves i blindar els drets reproductius, sinó que té en agenda també una modificació de la llei integral contra la violència de gènere, un altre dels baluards en matèria d’igualtat de l’etapa de José Luis Rodríguez Zapatero i que més furor desperta en Vox .

El motiu adduït per obrir ara un nou meló, que se sumaria a la llei ‘només sí és sí’ –que està en fase de tramitació al Congrés– o a la llei trans –en fase de consulta als òrgans preceptius–, és que convé blindar per llei el pacte d’Estat contra la violència de gènere, que va acordar en un inici per cinc anys, data que caduca el 2022. El desig de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, és que aquest pacte es faci permanent, en un context en què s’ha incrementat el negacionisme cap a la violència masclista, segons indiquen els sondejos, a causa de l’auge assolit per Vox, que no era a les institucions quan es va arribar a l’acord per unanimitat dels partits amb representació parlamentària. El pacte implica una dotació pressupostària per a mesures de prevenció i atenció a les víctimes que decauria si no es renova.

Sortir del «marc estret»

No obstant, segons ha indicat aquest dijous la delegada del Govern central contra la violència masclista, Vicky Rosell, la reforma també es podria utilitzar per «sortir del marc estret» que cenyeix la llei a la violència de gènere i obrir-la a la resta de violències contra la dona que marca el Conveni d’Istanbul. «Podria ser una gran oportunitat», ha assenyalat Rosell, que també ha precisat que no es tracta de fer una «revisió en la seva totalitat» de la norma, sinó de realitzar-hi alguns «retocs o millores» per recollir les «reivindicacions» del moviment feminista i els experts.

Notícies relacionades

La delegada del Govern central n’ha posat com a exemple l’alta cota de protecció i reparació que inclou la llei ‘només sí és sí’ per a les víctimes de violències sexuals, amb mesures per a la reparació social o de garanties de no repetició, que es podrien emular en la norma contra la violència de gènere.

Per rebre suggerències, el Ministeri d’Igualtat traurà a consulta pública dilluns la reforma, com a fase prèvia a iniciar l’elaboració d’un esborrany sobre els futurs retocs.