Substitueix una norma de 1954

La llei de convivència universitària comença el tràmit parlamentari

  • El Congrés rebutja l’esmena a la totalitat presentada pel PP mentre que ERC retira la seva

La llei de convivència universitària comença el tràmit parlamentari

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La llei de convivència universitària –la que penalitza les novatades, els plagis i l’assetjament– comença l’etapa parlamentària després que el Congrés hagi rebutjat avui l’esmena a la totalitat presentada pel PP. Els diputats d’ERC també s’oposaven de ple a la norma del departament que dirigeix Manuel Castells, però van arribar a un acord i van retirar la seva esmena a la totalitat. El text, doncs, serà ara debatut en comissió i remès al Senat una vegada s’hagi aprovat a la Cambra baixa. 

El ministre d’Universitats va defensar el text legislatiu, que substituirà un decret de 1954, quan Espanya era una dictadura. Aquesta llei tan punitiva només estava dirigida als alumnes mentre que la futura també incumbeix docents, investigadors i personal administratiu. Castells ha insistit que la llei suposarà salvaguardar el principi d’igualtat, les llibertats i les garanties constitucionals, i les sancions a les faltes –que podran ser lleus, greus o molt greus– seran proporcionals i podran ser substituïdes per mesures de caràcter educatiu, esportiu o de salut pública. «Apostarem per la mediació en els conflictes i seran les universitats [tant a les 50 públiques com a les 37 privades] les que desenvolupin les seves pròpies normes de convivència», ha remarcat Castells. 

El ministre ha aprofitat per demanar als diputats de tots els partits que posin fre a l’actual «polarització política i ideològica», una cosa que «erosiona la capacitat de conviure com a humans». «Urgeix trencar aquest procés destructiu i trobar altres maneres de debatre les nostres legítimes desavinences». Castells n’ha posat com a exemple la universitat, un espai on ha de regnar «la tolerància, el diàleg i la convivència».

Normes

Notícies relacionades

La futura norma preveu que les persones que cometin accions de caràcter molt greu, amb «menyscapte de la dignitat», violència greu, assetjament sexual o discriminació per sexe, orientació sexual, discapacitat o religió puguin ser expulsades durant un període d’entre dos mesos a tres anys de la universitat o perdin els drets de matrícula parcial durant un any acadèmic. També estaran considerades com a faltes molt greus plagiar totalment o parcialment una tesi doctoral o el treball de final de grau o màster.

La nova llei reformula el marc de convivència universitària posant l’accent en l’exercici de les llibertats i els drets fonamentals, i la convivència activa i corresponsable entre totes les persones que integren la comunitat universitària. El règim disciplinari o sancionador únicament entrarà en joc quan les parts rebutgin acudir al procediment de mediació. També quan la conducta sigui especialment greu (com els casos d’assetjament i violència de gènere, el frau universitari o la destrucció de patrimoni) o quan les parts no aconsegueixin arribar a un acord».