Augmenta la prevalença

Detectada una descendent de la variant delta que podria ser més contagiosa

Al Regne Unit podria ser responsable ara de gairebé el 10% de casos de Covid

Detectada una descendent de la variant delta que podria ser més contagiosa
1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Govern britànic va confirmar aquest dimarts que «segueix molt de prop» l’aparició d’una «descendent» de la variant delta del coronavirus, que podria ser entre un 10 i 15% més transmissible que aquesta, que ja és el doble de contagiosa que l’original SARS-CoV-2.

Els experts l’han denominat AY.4.2 i adverteixen que la seva freqüència ha augmentat al Regne Unit, on podria ser responsable ara de gairebé el 10% dels casos de Covid, segons han explicat dos experts al diari ‘Financial Times’ (FT).

La seva prevalença, han afegit, està augmentant ràpidament, però no tan ràpid com ho va fer la primera delta després de passar de l’Índia a aquest país al principi d’aquest any.

Aquest «nou llinatge del SARS-CoV-2» és «descendent» de la variant delta (B.1.167.2) i «té dues mutacions característiques» a la proteïna S, Y145H i A222V, les quals podrien oferir al virus avantatges per sobreviure, ha assenyalat a la publicació Science Media Centre Francois Balloux, un dels dos experts citats pel FT.

Precaució

En cas de confirmar-se les proves preliminars, l’AY.4.2 podria convertir-se en la variant del coronavirus més infecciosa des que va començar la pandèmia, segons ha indicat Balloux, director de l’Institut de Genètica de l’University College London.

«Però hem de ser previnguts en aquests moments. El Regne Unit –va precisar– és l’únic país on s’ha enlairat d’aquesta manera i no descartaria encara que el seu creixement es degui a un esdeveniment demogràfic fortuït».

No obstant, és «probable» que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la classifiqui com a «variant sota investigació», per la qual cosa li assignaria llavors una lletra de l’alfabet grec, segons Balloux.

Notícies relacionades

Tot i així, va demanar que no s’«escampi el pànic», ja que tot i que podria ser «lleugerament més transmissible», no serà «una cosa tan desastrosa com el que hem experimentat prèviament».

Mentrestant, un portaveu oficial del primer ministre britànic, Boris Johnson, ha remarcat avui que les autoritats segueixen «molt de prop» la seva evolució i ha assegurat: «No dubtarem a prendre les mesures necessàries».