Tràfic de drogues

¿Qui era el capo del càrtel dels Balcans que s’ocultava a Girona?

Zlatan Petrovic vivia a la urbanització de Puigventós, al municipi gironí de Vidreres, en un carrer on tenia tres cases fortificades i vigilades per càmeres

Actuava com un «home de negocis» que no es barrejava personalment mai amb la droga

¿Qui era el capo del càrtel dels Balcans que s’ocultava a Girona?
3
Es llegeix en minuts

Fa pocs dies, la Policia Nacional anunciava que en una operació d’àmbit internacional s’havia desmantellat la xarxa de distribució de cocaïna més gran d’Europa. Policies de diversos països van participar en l’operatiu, i després d’una investigació iniciada el 2018, finalment l’organització va caure. Es van aconseguir intervenir 4.010 quilos de la substància estupefaent en un assalt policial a Tarragona i es van detenir 61 persones a Espanya i diversos països de l’est d’Europa.

El cap de l’organització, el ciutadà serbi Zlatan Petrovic, va establir la seva residència a Vidreres i està considerat per la policia com una persona d’«alt risc», ja que pertanyia al càrtel dels Balcans.

Es tracta d’una organització molt perillosa que no només es dedicava al tràfic de drogues, sinó que els seus integrants –en bona mesura antics militars– podrien haver comès altres fets delictius molt més greus. Segons fonts policials, s’han vist implicats en crims, robatoris i cultiu de marihuana. També se’ls coneix com a sicaris.

La Policia Nacional (CNP) va començar a indagar sobre ell i la seva gran xarxa de cocaïna arran d’una comunicació de la Policia d’Eslovènia on s’advertia que s’investigava el clan per un assassinat i que el líder es podria estar ocultant a la província de Girona.

Vist un any abans

Aquest individu, de 40 anys, no era del tot desconegut per la Policia Nacional de Girona, ja que el 2020, durant una investigació d’una banda dedicada al tràfic internacional de marihuana que operava des de la Costa Brava, van veure el fins llavors desconegut Zlatan Petrovic en companyia del capitost d’aquest grup.

En aquell moment el van posar al radar i quan van rebre l’avís de la policia eslovena, els agents del CNP van intensificar la investigació. Aleshores va començar la vigilància per conèixer-ne tots els moviments: on es movia i amb qui es trobava. Membres de la Unitat de Droga i Crim Organitzat (Udyco) de la policia judicial de la comissaria provincial de Girona van ser els encarregats de portar a terme la investigació del líder de la banda. L’home va triar la urbanització Puigventós de Vidreres per establir-hi la seva residència, en un carrer sense sortida on va adquirir tres cases.

Home de negocis amb rutina

Petrovic volia passar desapercebut i comptava amb una rutina diària que no s’assemblava gens a la d’un cap d’altres màfies, com les italianes. El capo s’aixecava entre les quatre i les cinc de matinada i, com si fos un home de negocis, es dedicava a fer trobades amb altres persones relacionades amb el món del narcotràfic. Mai es barrejava personalment amb la droga. És a dir, no s’implicava directament en el transport de substàncies.

Vivia amb la seva dona en una de les tres cases del carrer de la Ginesta, mentre les dues restants eren utilitzades per fer-hi negocis. Totes les vivendes estaven fortament assegurades amb càmeres de vigilància i de fet, el dia de la detenció, els agents del CNP van trobar quilos de cabdells de marihuana a punt per ser enviats en una de les cases, que no era on vivia Petrovic.

La part de l’organització que hi havia a Espanya es dedicava bàsicament a cultivar i vendre marihuana per extreure’n rendiment econòmic que després era utilitzat per comprar la cocaïna que distribuïa al nord d’Europa.

Lloc discret i silenci veïnal

En aquesta urbanització de Vidreres, la majoria de veïns refusaven parlar de Petrovic i les seves activitats o deien que no sabien que al seu barri havia residit el cap del clan. Cap dels residents de les cases del detingut van voler parlar amb aquest diari i algun d’ells fins i tot s’amagava. A la urbanització de Puigventós es pot passar totalment desapercebut, ja que la zona està formada per molts carrers laberíntics.

Notícies relacionades

Petrovic buscava l’anonimat i, com en altres casos similars, caps del narcotràfic trien aquest tipus d’àrees residencials de la Costa Brava perquè els donen seguretat. No hi sol haver gaire presència policial, una circumstància que els permet treballar sense ser vigilats. O això és el que pensen, perquè a Petrovic el CNP el va vigilar durant mesos.

En el moment de la detenció era dins d’un cotxe disposat a escapar, però no comptava que l’atzucac es convertiria en una ratera també per a ell. No va poder fugir i els membres de la Udyco el van detenir. En el registre de les finques van decomissar, a més de cabdells de marihuana, diversos objectes, entre d’altres cotxes de luxe i una moto Ducati Panigale, un model del qual hi ha poques unitats. A part del capitost, a Calonge es va arrestar un home de nacionalitat espanyola que era el facilitador per a la banda i que ocupava un lloc destacat a la xarxa.

Temes:

Drogues