Exploració espacial

La Lucy inicia el seu viatge de 12 anys per descobrir l’origen del Sistema Solar

  • La missió de la NASA s’enlaira aquest dissabte cap a una regió inexplorada del nostre veïnat espacial

  • La nau ha sigut batejada en honor al fòssil icònic trobat a Etiòpia, que, al seu torn, va prendre el nom de la cèlebre cançó dels Beatles

La Lucy inicia el seu viatge de 12 anys per descobrir l’origen del Sistema Solar

Thom Baur / REUTERS

5
Es llegeix en minuts
EFE

La missió espacial Lucy s’ha acomiadat de la Terra per emprendre una missió de dotze anys cap als llunyans asteroides troians; una regió no explorada del nostre veïnat espacial on hi podria haver informació clau per comprendre com es va formar el Sistema Solar fa 4.500 milions d’anys. Aquest ambiciós projecte de l’agència espacial nord-americana NASA ha arrencat aquest dissabte com la primera missió de la història dedicada a estudiar aquests misteriosos cossos celestes.

Després de crear una gran expectativa, l’arrencada de la missió va comptar amb una albada esplèndida a la costa est de Florida (EUA), on es va produir el llançament. L’enlairament es va produir a les 5.34 locals (9.34 GMT) des del Centre Espacial Kennedy de Cabo Cañaveral, Florida (Estats Units). Centenars de persones es van reunir als afores del recinte per observar el moment. El moment de la separació del coet i després del desplegament dels dos panells solars de set metres de llarg, que confirmava el funcionament de la nau, va ser rebut amb una ovació d’aplaudiments.

El primer informe tècnic explica que, a bord d’un coet Atlas 5 de l’empresa United Launch Alliance (ULA, en anglès), la nau espacial ha iniciat el seu viatge per l’espai sense cap problema. Els engranatges de la missió han funcionat a la perfecció, una cosa que ha emocionat enormement l’equip de científics de la Lucy.

La grandesa de l’espai

Thomas Zurbuchen, administrador associat de la Direcció de Missions Científiques de la NASA, va afirmar en aquell moment a Twitter: «Ho cregui o no, la Missió Lucy és més a prop de Júpiter ara que quan arribi als asteroides troians. ¡L’espai és molt gran!», va emfatitzar, emocionat, després de l’enlairament d’aquesta missió històrica.

Segons el lloc web del projecte, la Lucy serà la primera nau en explorar una població de petits cossos coneguts com a troians o, el que és el mateix, asteroides exteriors del Sistema Solar que orbiten al voltant del Sol «davant» i «darrere» del gegant i gasós planeta Júpiter. Aquests cossos celestes es troben just entre el gegant gasós del sistema solar i el Sol mateix.

A la seva missió, la Lucy seguirà un asteroide del cinturó principal entre Mart i Júpiter i set troians, petits romanents del Sistema Solar primitiu atrapats en òrbites estables i agrupats en dos «eixams» que guien i escorten Júpiter al seu camí al voltant del Sol. Segons explica l’equip científic de la missió, els set asteroides troians són el binari Patroclus/Menoetius, Eurybates, Orus, Leucus, Polymele i l’asteroide del cinturó principal Donald Johanson.

Desxifrar la nostra història

«Aquests cossos primitius contenen pistes vitals per desxifrar la història del nostre Sistema Solar i fins i tot poden informar-nos sobre els orígens dels materials orgànics i fins i tot de la vida a la Terra», detalla l’agència espacial nord-americana.

La nau estudiarà els asteroides en pocs minuts, mentre els sobrevoli en la distància més pròxima que serà d’una mitjana d’uns 1.000 quilòmetres per hora. Per a això, va equipada amb els instruments L’TES, L’Ralph, i L’LORRI, que recopilaran les dades necessàries per intentar revelar els misteris de la formació dels planetes.

D’acord amb la NASA, la Lucy utilitzarà els seus sensors remots en set asteroides troians diferents per abordar objectius científics com la «geologia de superfície», el color i la composició de la superfície i buscarà anells i satèl·lits dels asteroides troians.

Nom d’un fòssil (i d’una cançó)

La missió porta el mateix nom del fòssil ‘Australopithecus afarensis’, de més de tres milions d’anys, que va ser descobert el 1974 a Etiòpia i s’ha batejat com la cançó dels Beatles, «Lucy in the sky with diamonds». Aquell fòssil, conegut amb el carinyós sobrenom de Luy, va ser una troballa clau per a l’estudi de l’evolució humana i, ara, aquesta missió espacial pot ser una oportunitat única per entendre els orígens planetaris i potser per esbrinar com la vida va arribar a la Terra.

«L’espai és gran. Realment gran. I viatjar distàncies tan llunyanes costa molt temps. Passaran sis anys abans que la Missió Lucy finalment arribi al seu primer asteroide troià. Mantingui’s en contacte amb el viatge de la Lucy creant el seu», recorden des de la NASA.

Càpsula del temps

Des de principis d’aquest mes d’octubre, l’agència nord-americana ha anat temptant els amants de l’espai perquè participin de moltes maneres en la missió. Per exemple, ha convidat els curiosos a construir la seva pròpia càpsula del temps, ja que la nau porta amb ella una càpsula del temps amb missatges inspiradors de pensadors i poetes premiats de diferents nacionalitats. També ha facilitat un «passaport de llançament virtual» per als curiosos.

Notícies relacionades

«¿On seràs i què faràs l’agost del 2027? ¿I el març del 2033? La NASA sap exactament on serà la nau espacial Lucy: ¡Volant per asteroides troians mai abans explorats!», afirma l’agència mentre convida a marcar «fites» de la Lucy al calendari dels seguidors.

Per exemple, el 20 d’abril del 2025 «la Lucy passarà volant per l’asteroide del cinturó principal (52246) Donaldjohanson» i el 12 d’agost del 2027 «tindrà la seva primera trobada no amb un, sinó amb dos asteroides troians: Eurybates (3548) i el seu satèl·lit, Queta», detalla la NASA. La missió finalitzarà oficialment el 2033, però la Lucy continuarà «orbitant el Sol, passant a través dels eixams de troians alterns durant centenars de milers, si no milions, d’anys», va projectar l’agència espacial.