A les 16.23 GMT

Tot a punt per al llançament de tres astronautes a l’estació espacial xinesa

Estaran a l’espai sis mesos, el doble que l’anterior tripulació

Tot a punt per al llançament de tres astronautes a l’estació espacial xinesa

Efe

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Xina preveu llançar a les 0.23 hora local d’aquest dissabte (16.23 GMT de divendres, 18.23 hores espanyola) la nau Shenzhou-13, que transportarà tres astronautes a l’estació espacial xinesa, on residiran durant sis mesos, van anunciar aquest dijous les autoritats del país.

Segons va revelar en una roda de premsa el subdirector de l’Agència Espacial de Viatges Tripulats, Lin Xiqiang, els tres astronautes que participaran en la missió són Zhai Zhigang, de 55 anys; Ye Guangfu, de 41, i una dona, Wang Yaping, també de 41.

Tant Zhai com Wang són veterans del programa espacial xinès: el primer va viatjar a l’espai el 2008 a bord de la nau Shenzhou-7, mentre que Wang va formar part de la tripulació del Shenzhou-10 el 2013.

El primer viatge

Ye Guangfu, el més jove del grup, afrontarà el seu primer viatge espacial, que ell mateix ha qualificat avui com «un gran desafiament», però diu que se sent «amb plena confiança» gràcies als «onze anys de treball».

Els tres astronautes, tots, membres del Partit Comunista de la Xina (PCX), van mostrar el seu patriotisme i van dir que estaven segurs de poder completar la missió per a així «contribuir a la nació».

Els astronautes passaran a l’espai sis mesos, el doble que l’anterior tripulació, que va tornar a la Terra el setembre passat procedent de l’estació espacial que el país asiàtic està preparant per tenir operativa l’any vinent.

L’estació espacial orbitarà la Terra a una altitud d’entre 340 i 450 quilòmetres, i està dissenyada per durar uns 10 anys. Proves mèdiques

està dissenyada per durar uns 10 anys. Proves mèdiquesSegons el subdirector Lin, la nova missió busca posar a prova la capacitat dels astronautes i de la nau per suportar una estada tan llarga.

Per ajudar-los a lidiar amb mig any fora de la Terra, se’ls sotmetrà a proves mèdiques a distància cada mes i comptaran amb recolzament psicològic, va explicar Lin.

Els astronautes estaran també en contacte amb els anteriors tripulants de l’estació, que els orientaran respecte a la vida a l’espai i sobre tot el que fa referència a les operacions extravehiculars.

La Xina utilitzarà un coet Llarga Marxa 2-F per llançar la Shenzhou-13, que sortirà de la Terra des del Centre de Llançament de Satèl·lits de Jiuquan, al nord-oest de la Xina.

Notícies relacionades

Si tot surt segons el planejat per les autoritats, els astronautes aterraran sis mesos després al Centre d’Aterratge de Dongfeng, a la província septentrional de Mongòlia Interior.

Els astronautes prosseguiran la construcció de l’estació espacial Tiangong (‘palau celestial’ en xinès), que s’espera que entri en funcionament a finals de l’any que ve, gràcies al treball de les futures Shenzhou-14 i Shenzhou-15.

Temes:

Espai Xina