Nova etapa

Els restaurants celebren la normalitat però alerten que trigaran a remuntar la seva economia

  • El sector veu amb optimisme el final de les restriccions horàries i d’aforament a Catalunya, tot i que creu que la recuperació dependrà de la tornada del turisme a partir de la Setmana Santa

Els restaurants celebren la normalitat però alerten que trigaran a remuntar la seva economia

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Clients i restauradors viuen aquest divendres amb eufòria el final de les restriccions que han afectat durament l’hostaleria catalana des del començament de la pandèmia. Els primers, per la tranquil·litat de poder-se congregar amb amics i familiars sense haver de comptar els comensals, per abaixar la guàrdia davant la proximitat d’altres clients, per no mirar el rellotge quan encara estan amb al segon plat... I els segons per deixar de fiscalitzar tot això i poder recuperar l’aforament i, per tant, aspirar a la facturació del ja llunyà 2019. Però el sector alerta que, tot i que per fi tenen eines per a la recuperació, reflotar les seves finances portarà encara temps. I recuperar el volum de treball previ també serà una tasca àrdua perquè en molts casos estan vinculats al turisme, que no esperen que es normalitzi fins a la Setmana Santa.

Molts empresaris s’afanyaven durant la jornada a recuperar les cadires i taules emmagatzemades i ampliar, si era necessari, el volum de treballadors en actiu. Alguns confessaven des de l’anonimat que la primera cosa es notarà poc, perquè el tema de l’aforament s’havia relaxat des de feia setmanes, per la bona evolució sanitària. Sí que es palparà l’afluència més gran en establiments amb cuines que tanquen més tard, tenint en compte que ja no estan restringits els grups i la persiana es podrà abaixar a les 2.00 hores. D’aquesta manera, és molt més fàcil doblar o fins i tot triplicar serveis.

Des del Gremi de Restauració de Barcelona, que ha reivindicat sense treva la reobertura total de l’activitat i creu que aquest estiu ha quedat demostrat que no hi havia relació de causa i efecte entre les restriccions al sector i el nivell de contagi, celebren la nova etapa. Hi ha «optimisme i satisfacció», valora el seu director general, Roger Pallarols, perquè Catalunya ha comptat amb les limitacions «més severes», que han «destrossat literalment el sector». Amb la situació sanitària sota control, la restauració «recupera les eines per iniciar el repte de la reconstrucció econòmica», que l’ha deixat molt tocada i amb molts tancaments, es lamenta.

Empresaris asfixiats

Notícies relacionades

Però emfatitza que aquesta circumstància no suposa una reactivació econòmica immediata. «Anirà per llarg, perquè l’empresariat és sobretot petit, amb moltes pimes asfixiades per deutes i pèrdues, amb un recorregut llarg per davant sobretot a Barcelona, perquè les grans ciutats han patit més l’afectació de la falta de mobilitat internacional», apunta. Des d’aquesta reflexió considera determinant la tornada de l’activitat turística a partir de primavera per veure xifres positives, especialment a les zones més icòniques. En aquests punts encara hi haurà negocis tancats o que els esperen mesos de vaques magres, afegeix.

Hem de veure la resposta dels clients dels bars i restaurants a l’hora d’optar per les noves cadires recuperades a l’interior dels locals. No hi ha dubte que molts preferiran encara les terrasses a la fresca. «Ja eren clau per a la supervivència de molts negocis abans de la Covid, i ara encara ho són més al créixer el seu ús com espai de socialització».