Emet cendra i piroclasts

Una nova boca s’obre al sud-est del volcà de La Palma

Una nova boca s’obre al sud-est del volcà de La Palma

Involcan

1
Es llegeix en minuts

Una nova boca eruptiva s’ha obert aquest divendres a la tarda al sud-est del con principal del volcà, que en aquests moments està emetent cendra i piroclasts, segons ha informat l’Institut Volcanològic de les Canàries (Involcan). El director tècnic provisional del Pevolca, Rubén Fernández, ha assenyalat en declaracions a la Televisió Canària que es tracta d’un «procés normal» dins el «complex procés eruptiu», per la qual cosa ha enviat un missatge de tranquil·litat a la població.

El volcà de La Palma s’ha instal·lat en una fase que emet més lava i menys cendra, amb desbordaments puntuals de magma al centre emissor, en tot cas de curt recorregut, cosa que ha provocat que la colada més activa continuï avançant, si bé no es preveuen més evacuacions de població.

Aquesta aportació de magma més gran, que la matinada passada va arribar a velocitats de fins a 250 metres per hora, s’ha vist reflectida en l’increment de la superfície afectada: 732 hectàrees, 52 més que en les últimes 24 hores, segons el mesurament del sistema de satèl·lits Copernicus fet aquest divendres al migdia.

Lava en totes les colades

Notícies relacionades

També ha augmentat de forma notable el nombre d’edificacions destruïdes, fins a les 1.817, 269 més que en l’anterior recompte, a més d’unes altres 92 en risc o parcialment afectades. Les colades han sepultat 56,4 quilòmetres de carreteres i afectat parcialment 3 quilòmetres més.

El comitè científic del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) ha constatat que hi ha aportació de lava en totes les bugades, fins i tot les que fa uns dies es consideraven pràcticament aturades. Les més actives són les situades al nord de la colada primigènia i els experts calculen que acabin confluint i es dirigeixin cap al mar i no es continuïn endinsant al barri de La Laguna, completament evacuat.