Crisi volcànica

La colada de lava es desborda en el con principal del volcà de La Palma

4
Es llegeix en minuts

La colada de lava del con principal del volcà de La Palma s’ha desbordat aquest dijous, a les 14.15 hores, segons informa Involcán. El magma ja avancen muntanya avall.

Aquest matí, el Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) ha determinat una nova evacuació per la previsió d’avenç de la colada de lava del volcà de Cumbre Vieja, a La Palma, que discorre més al nord-oest i que afecta entre 250 i 300 veïns, van informar a Efe fonts del Govern de les Canàries.

Es tracta de la zona compresa a l’LP-215 (carretera de La Laguna a Tazacorte), des del límit amb el municipi de Tazacorte assenyalat a la carretera fins a l’encreuament amb l’LP-213 (carretera a Puerto Naos). Aquesta zona fa frontera amb el límit del perímetre ja evacuat.

Els afectats tindran de termini fins a les 17.00 hores per desallotjar les seves vivendes, amb les seves pertinences i animals domèstics, i dirigir-se al punt de reunió ubicat al Campo de Lucha Camino León de los Llanos de Aridane. A aquelles persones que no puguin realitzar la recollida de les seves pertinences se’ls permetrà fer-ho en dies posteriors, de manera gradual i acompanyades, sempre que les condicions de seguretat ho permetin.

Més evacuacions

Les colades de lava que flueixen des del con del volcà de La Palma que va fer erupció el 19 de setembre han obligat aquest dijous a continuar amb les evacuacions, que des de dimarts afecten unes 1.200 persones segons les dades censals, però l’avenç del magma sembla que s’alenteix després d’haver-se empassat un supermercat i travessat un camp de futbol.

El barri de La Laguna, a Los Llanos de Aridane, ha quedat desert al complet després dels desallotjaments de dimecres a la nit i de dijous al matí, davant la presència de dos fronts de la colada nord que s’estan alentint precisament per la viscositat creixent derivada del material procedent d’edificacions que va destruint.

I sota terra, a profunditats de més de 10 quilòmetres, es manté la sismicitat, que ha augmentat en intensitat fins a arribar-se al màxim registrat en aquesta crisi volcànica, 4,5 de magnitud, un terratrèmol sentit a tota l’illa malgrat que estava localitzat a 37 quilòmetres de la superfície.

El senyal del tremor volcànic manté una amplitud mitjana, i la deformació continua estable excepte en l’estació més pròxima als centres eruptius. En aquesta estació s’ha mesurat una deformació al terreny de cinc centímetres després de la qual cosa s’ha donat avís als equips d’emergència i científics que treballen sobre el terreny perquè estiguin atents.

1.770 metres d’amplada

La lava, que ha arrasat un miler d’edificacions, ocupa 675 hectàrees i l’amplada màxima de les colades és de 1.770 metres.

Els experts del Pla d’emergències volcànica de les Canàries distingeixen dues colades. Una d’elles, anomenada la primigènia, bastant alentida, té tres braços, dos d’ells pel sud de la muntanya de Todoque i un pel nord, que ha avortat la seva arribada al mar. Dels braços del sud, un és el que ha format un delta de lava i ha guanyat terreny al mar i l’altre el que s’ha desviat pel Charco, que tampoc ha arribat a la costa.

Però la que preocupa ara és la nova colada que discorre cap al nord-oest i que al seu torn té dos apèndixs. A un l’anomenen el front de l’Spar, pel nom del supermercat del barri de La Laguna que s’ha empassat, i a l’altre l’anomenen el del camp de futbol, al qual ha arribat després d’arrasar el polígon industrial del Callejón de la Gata.

Aquests dos apèndixs van tenir fins dimecres «alta intensitat i bastant recorregut», però estan perdent força mentre digereixen el material de les construccions que s’empassen. I mentrestant l’illa intenta recuperar certa activitat normalitzada, quan ja els científics han advertit que ni a curt ni a mitjà termini hi ha indicis que l’erupció s’hagi d’aturar.

Tornar a classe

La Conselleria d’Educació ha anunciat que el dilluns 18 d’octubre es reprendran les classes a Los Llanos de Aridane, El Paso i Tazacorte, un mes després de ser interrompudes, i després d’un intent infructuós per a l’obertura de les escoles aquesta setmana.

Com va explicar aquest dijous al Parlament autonòmic el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, aquesta dramàtica situació no és fàcil per a ningú, tota la societat està afectada, els damnificats «estan trencats» i els mateixos docents estan «en estat de xoc».

«Un s’acosta a La Palma i el que es respira és pena, tristesa, desolació, por del futur. Però també valentia, gosadia i esperança. La gent de La Palma no es rendirà», va assegurar el president.

Notícies relacionades

Torres, després de reconèixer la impotència davant l’avenç de la lava, es va sentir reconfortat al rebre el suport a l’actuació del seu Govern de tots els grups parlamentaris, també els de l’oposició, que, sense perjudici que es mantindran crítics i vigilants, fins i tot van felicitar el president Pedro Sánchez, que ha estat quatre vegades a La Palma en menys d’un mes.

Tant Torres com els portaveus parlamentaris valoren la unitat d’acció de totes les institucions i partits en aquesta catàstrofe volcànica, la més gran a Europa en els últims 100 anys. «L’enemic és un», l’enemic és el volcà, va sentenciar el president.