Risc baix

Darias descarta el final de les mascaretes: «Cal anar a poc a poc»

  • La ministra recorda que aquest any encara no se sap com es comportarà la grip, per això demana mantenir «la cultura de la cura»

Darias descarta el final de les mascaretes: «Cal anar a poc a poc»
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Tot i que Espanya ha aconseguit situar-se en nivell de risc baix, menys de 50 casos per 100.000 habitants, una cosa impensable fa només uns mesos, quan la cinquena onada va colpejar de sobte amb una força inusitada, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, no creu que hagi arribat el moment d’aprovar una de les mesures més anhelades pels espanyols: el final de la mascareta en interiors.

La ministra ha remarcat aquest divendres que s’ha de continuar «desescalant en les restriccions, relaxant les mesures. però sempre mantenint la cultura de la cura», perquè la pandèmia ens ha ensenyat a ser «molt humils». Així mateix, ha recordat que «Espanya ha sigut un dels primers països a tenir una legislació que permet anar a l’aire lliure sense mascareta si es manté la distància», però, segons la seva opinió, «a l’interior continuen sent necessàries».

Darias ha explicat que tot i que «l’any passat no hi va haver gairebé incidència de la grip», és molt important continuar aquest any amb el tapaboques a l’inici del període actiu del virus estacional de la grip i que es vacunin el màxim nombre de persones contra aquesta malaltia. «No sabem com arribarà la grip, ni altres virus. Anirem pas a pas, amb pas ferm abaixant encara més els indicadors d’incidència acumulada, i les mascaretes tenen una funció fonamental. Continuar avançant a poc a poc per recuperar l’anhelada normalitat», ha assenyalat la titular de Sanitat en diverses entrevistes.

La vacuna per a infants

Notícies relacionades

A això cal sumar-hi que en altres països els percentatges de vacunació són molt inferiors i que pot aparèixer una variant que s’escapi de la immunitat que proporcionen les vacunes i que entri per les fronteres espanyoles, com adverteixen contínuament els epidemiòlegs. A més, encara no hi ha una vacuna autoritzada per als menors de 12 anys, cosa que pot contribuir que el virus continuï circulant, tot i que els experts creuen que si hi ha noves onades, aquestes seran més suaus o en forma de brots. Referent a això, Darias ha assenyalat que es preveu que abans que s’acabi l’any es conegui la decisió de l’Agència Europa del Medicament sobre els assajos de Pzifer i Moderna per autoritzar o no la inoculació d’una vacuna pediàtrica. «Crec que abans que s’acabi l’any podem estar parlant d’aquesta vacuna, però cal anar pas per pas, no depèn de nosaltres, però sí que està bastant avançat», ha manifestat.

En qualsevol cas, la baixada de la incidència ha provocat que Espanya encari el cap de setmana amb mig país lliure de gairebé totes les restriccions, excepte la mascareta en interiors, a l’haver-se eliminat en vuit autonomies les mesures que en estaven en vigor per frenar la pandèmia, fins i tot, en algunes, la prohibició de ballar a les discoteques.