Guanya terreny al mar

La Palma creix amb el nou delta o, millor, ‘fajana’

  • La nova formació ja té mig quilòmetre d’amplada

  • Segueix aquí l’última hora, en directe, del volcà de La Palma i l’arribada de lava al mar

La Palma creix amb el nou delta o, millor, ‘fajana’

REUTERS TV

3
Es llegeix en minuts

L’illa de La Palma està creixent com a conseqüència de la lava que ha començat a acumular-se al llit oceànic, guanyant-li terreny al mar i formant un delta que de moment suma uns 500 metres d’ample, una nova formació que a les illes de la Macaronèsia té un nom que ho defineix a la perfecció: ‘fajana’.

A tots els arxipèlags de Macaronèsia (Madeira, Açores o l’arxipèlag canari) el terme ‘fajana’ està molt estès i s’utilitza per descriure els llocs que les colades de lava han anat guanyant al mar i formant paisatges volcànics molt característics.

El nou delta o ‘fajana’ que s’està formant a La Palma té ja mig quilòmetre d’amplada, i alguns investigadors, meteoròlegs i divulgadors estan ja començant a utilitzar aquest vocable per referir-se al nou paisatge que deixarà a l’illa l’erupció a Cumbre Vieja.

Moltes de les illes dels arxipèlags de l’Atlàntic, la majoria de les quals comparteixen un origen volcànic, utilitzen aquest terme per referir-se a aquests deltes, i precisament a La Palma, un dels llocs més populars i atractius són els piscines naturals de La Fajana, al nord de l’illa.

Xoc tèrmic

Davant la nova ‘fajana’ que s’està formant com a conseqüència de l’erupció hi ha el vaixell ‘Ramón Margalef’ de l’Institut Espanyol d’Oceanografia, que es va incorporar a les tasques de recerca a la zona dissabte passat, amb temps per fer proves al mar abans que hi arribés la lava i determinar amb exactitud totes les variacions que s’hi han produït després.

El xoc tèrmic de la lava incandescent amb l’aigua salada està generant emanacions i núvols que de moment s’estan dispersant amb rapidesa i sense causar problemes en la població, gràcies als vents alisis que bufen a la zona i que previsiblement hi continuaran bufant durant els pròxims dies.

Des del ‘Margalef’, els científics a bord estan comprovant en temps real les anomalies que està registrant l’oceà, com la formació d’aquesta gran ‘fajana’ o la descoloració de l’aigua en un perímetre molt més gran.

Les imatges del nou delta, captades per alguns dels científics i institucions que estan treballant sobre el terreny, estan ja inundant les xarxes socials i permeten contemplar en directe, a través de les «finestres» que alguns d’aquests centres de recerca i divulgació tenen obertes, com creix l’illa de La Palma.

Estudi sobre el creixement

A bord del vaixell, l’oceanògraf Eugenio Fraile, responsable de la campanya que està fent a la zona l’Institut Espanyol d’Oceanografia, ha informat avui a través de les xarxes socials de les noves batimetries (estudi de la profunditat) que estan realitzant els investigadors per determinar el creixement del delta de lava a l’oceà.

«L’illa de La Palma creix», ha tuitejat el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), mostrant una imatge de la plataforma de mig quilòmetre d’ample que ha guanyat al mar la colada, i que ha sigut captada pel científic Manuel Nogales, de l’Institut de Productes Naturals i Agrobiologia del CSIC, un centre especialitzat en ciències i tecnologies químiques, ciències agràries, biodiversitat i volcanologia.

Notícies relacionades

També els satèl·lits del programa espacial europeu Copernicus estan monitoritzant i facilitant abundant informació i imatges del que està passant a La Palma, tant del camí destructiu que la lava ha seguit durant els últims deu dies com de l’espai que ja ha guanyat a l’Atlàntic.

L’Institut Volcanològic de les Canàries (Involcan) ha publicat també imatges aèries, que s’estan fent virals a les xarxes socials i que estan sent utilitzades per nombrosos mitjans de comunicació, que mostren el nou delta, o ‘fajana’, que s’ha format a La Palma.