Amb autorització judicial

Catalunya demanarà reobrir les discoteques i bars musicals amb passaport Covid ben aviat

El Govern vol avançar la reobertura de l’oci nocturn després de l’auge dels ‘botellons’

El Procicat aprova ampliar l’aforament dels restaurants i les competicions esportives

Catalunya demanarà reobrir les discoteques i bars musicals amb passaport Covid ben aviat
3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya es planteja reobrir l’oci nocturn amb passaport Covid al més aviat possible. Així ho demanarà el Govern al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una vegada es compleixin els criteris sanitaris i «les dades acompanyin», ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Plaja ha recordat que hi continua havent una «xifra important» de persones als hospitals (464 malalts amb Covid a planta i 170 a les ucis). «No s’ha fixat encara una data –ha remarcat–, però som més a prop que la setmana passada i la voluntat és que sigui una realitat en les pròximes setmanes».

El Procicat ha aprovat una nova relaxació de les mesures anti-Covid a Catalunya a partir de dijous, com l’ampliació a 10 del nombre de comensals que poden asseure’s en una taula a l’interior de bars i restaurants, i l’augment al 60% de l’aforament en esdeveniments esportius de més de 10.000 persones.

Actualment, en la restauració està permesa una capacitat del 100% a l’exterior i el 50% a l’interior, amb un màxim de sis persones per taula a l’interior i 10 a les terrasses, amb 2 metres de separació entre comensals de taules diferents a l’interior i 1,5 en cas de l’exterior i terrasses. A partir de dijous, els comensals per taula a l’interior passaran a ser 10, igual que a les terrasses.

Competicions esportives al 60%

Un altre dels canvis és l’aforament de les competicions esportives de més de 10.000 assistents a l’aire lliure –com el Camp Nou–, que s’ampliarà del 40% al 60%, mentre que en el cas dels pavellons, passaran del 30% al 40%. Però tenint en compte que, en el cas del FC Barcelona, queden 57.000 socis després que 26.238 demanessin l’excedència, tots els que vulguin anar al Camp Nou tindran la seva entrada garantida, ja que l’aforament serà de gairebé 60.000 sobre el total de 99.354 de l’estadi. I el mateix a l’RCDE Stadium del Espanyol: podran entrar els 15.000 socis del club, ja que l’estadi té capacitat per a 40.000 persones.

Per la seva banda, a les instal·lacions i equipaments tancats, es manté l’aforament màxim del 70% però s’amplia el nombre màxim d’assistents: passen de 1.000 a 1.750 persones i, en el cas de locals de ventilació reforçada i control de fluxos de persones, el límit ascendeix de 3.000 a 3.500 persones.

Segons RAC-1, la data prevista per reobrir l’oci nocturn per part de la Generalitat seria el 8 d’octubre, així que s’avançaria una setmana la previsió de reobrir discoteques i bars musicals, després d’un cap de setmana de ‘macrobotellons’ a Barcelona i la reclamació del sector d’incrementar l’activitat utilitzant el certificat Covid, en el qual es garanteix que les persones usuàries estan vacunades. La portaveu, a més d’insistir que l’oci nocturn s’obrirà quan es consideri «oportú», ha assegurat que «està previst» que la petició d’utilitzar el passaport Covid als locals passi abans pel TSJC. «Sempre hem dit que serem quirúrgics a l’hora de prendre qualsevol mesura que pugui afectar les llibertats individuals».

Notícies relacionades

La patronal del sector ha augurat que, si no es reactiven els seus locals, els ‘botellons’ seran habituals i s’allargaran en el temps. Plaja ha avançat també que faran noves reunions amb els representants de bars musicals i discoteques. Segons ella, els ‘macrobotellons’ «no són la causa de la reobertura de l’oci nocturn».

Una setmana d’ampliació horària

Des del dijous 23 de setembre, l’oci nocturn obre fins a les 03.00 de la matinada, però només en terrasses i espais exteriors. Els restaurants poden donar servei fins a la 01.00 de la matinada. Amb el pas de les setmanes, els horaris s’han anat modificant en funció de la situació pandèmica.