Erupció a La Palma

La lava cobreix el barri de Todoque i se situa a quilòmetre i mig de la costa

Diversos barris de Tazacorte seran confinats

La lava cobreix el barri de Todoque i se situa a quilòmetre i mig de la costa
2
Es llegeix en minuts

La lava del volcà de Cumbre Vieja (La Palma) es va situar a 1,6 quilòmetres de la costa després que al voltant de les 19.00 hores d’aquest diumenge cobrís el nucli del barri de Todoque, els veïns del qual van ser desallotjats fa dies de manera preventiva.

Així ho va informar el director tècnic del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d’Emergències per Risc Volcànic de les Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, que va afegir que la lava va travessar la carretera LP-213 a l’altura de la localitat, i avançava aproximadament a uns 150 metres cap a l’oest del centre d’aquest nucli poblacional.

En aquest sentit, va exposar que la part de davant de la colada es trobava a les 20.15 hores de diumenge a uns 1.600 metres en línia recta de la costa, en direcció nord-est, vorejant la muntanya de Todoque. No obstant, va apuntar que la trajectòria de la lava s’adequarà a les característiques del terreny.

Amb tot, aquesta situació no ha generat nous desallotjaments, ja que la direcció de la colada segueix dins de la zona d’exclusió establerta, i tots els habitants havien sigut desallotjats anteriorment.

Morcuende va indicar que la lava segueix el recorregut de la colada principal i la seva velocitat mitjana és d’uns 100 metres per hora, a causa que està més calenta perquè emana d’una zona més profunda del volcà –a uns 10 quilòmetres–, cosa que fa que n’augmenti la fluïdesa.

Sobre això, va detallar que el front de la llengua està sent empès per nova lava que, tot i que al capdavant de la colada es va refredant, el seu interior continua molt calenta, entorn dels 1.200 graus, cosa que la fa més fluida.

L’alçària mitjana de la colada se situa, al davant, entre uns quatre i sis metres, i l’amplada màxima de la llengua és d’uns 600 metres, va assenyalar.

A més, el director tècnic va recordar que es poden continuar produint moments de més explosivitat, que poden sentir-se en un radi d’uns cinc quilòmetres de distància del centre emissor i generar ruptura de vidres, per això va dir que s’han d’extremar les precaucions.

Finalment, respecte a la caiguda de cendres en altres zones de l’illa, va explicar que aquesta circumstància dependrà de la direcció del vent, i va recordar que si bé no afecta la salut, sí que és important, per evitar problemes respiratoris i oculars, la seva correcta manipulació: utilitzar mascaretes FFP2, ulleres de protecció, guants i roba de màniga llarga.

DECRETEN CONFINAMENTS A TAZACORTE

La direcció del Pla de Prevenció de Risc Volcànic de les Canàries, Pevolca, va ordenar el confinament de diversos nuclis poblacionals del municipi de Tazacorte davant la possibilitat que la lava de l’erupció volcànica de La Palma, que va començar diumenge 19 de setembre, arribi al mar en les pròximes hores.

En previsió de possibles emanacions de gasos nocius, es va ordenar el confinament de San Borondón, Marina Alta, Marina Baja i La Condesa.

Notícies relacionades

El Pevolca va indicar que la població haurà de seguir les indicacions i mantenir-se als domicilis amb portes i finestres tancades fins que s’avaluï la situació.

A més va aconsellar mantenir-se informat per canals oficials i mitjans de comunicació.