Més evacuacions a La Palma a l’intensificar-se l’erupció i obrir-se una nova boca

Detectades cendres fines procedents del volcà a l’illa de La Gomera

1
Es llegeix en minuts

El volcà de La Palma ha obert una nova boca eruptiva en un dels flancs del con, i s’ha desplomat una muntanya a la zona. L’explosivitat de l’erupció s’ha intensificat, ha augmentat l’expulsió de material piroclàstic i és cada vegada més forta l’emissió de cendra.

La direcció del Pla Especial de Protecció Civil davant Risc Volcànic (Pevolca) ha començat a evacuar la població que encara es mantenia als barris de Tajuya (Los Llanos de Aridane) i Tacande de Arriba i Tacande de Abajo (El Paso), a l’augmentar els fenòmens explosius al volcà, en erupció des de diumenge passat a la zona de Cabeza de Vaca. La població s’ha de dirigir al camp de futbol d’El Paso.

Cendres

El Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) informa de la detecció de cendres fines procedents del volcà de La Palma a l’illa de La Gomera, concretament al Valle Gran Rey i San Sebastián de La Gomera. Les cendres han afectat seriosament el trànsit aeri a les dues illes.

Davant l’arribada de cendres a altres illes, el comitè científic recomana l’ús de mascaretes quirúrgiques, així com la neteja de terrats en els quals s’acumulin espessors de cendres de diversos centímetres. el Pevolca adverteix de la possibilitat que les ones de pressió associades a l’activitat explosiva puguin causar ruptures de finestres en un radi de 3 quilòmetres al voltant del centre emissor.

Previsió meteorològica

Quant a la previsió meteorològica per a les pròximes hores, s’espera que el vent desplaci el núvol de cendres des del sud-est de l’entorn de La Palma cap al nord-est, la qual cosa ocasiona un menor impacte en les operacions aeronàutiques.

Notícies relacionades

El Pevolca descarta que es produeixi pluja àcida durant les pròximes 24 hores, i insisteix que l’efecte d’aquest fenomen en la vegetació només es produeix si és persistent i no puntual.

Fora d’això, el comitè científic informa que el volcà alterna fases intermitents de més explosivitat i que la columna eruptiva ha arribat a una altura de 6 quilòmetres sobre el nivell del mar, mesurada aquest divendres a les 8.00 hores.