Discrepa amb Darias

Montero demana regular l’objecció de consciència a l’avortament i que hi hagi «un registre»

  • La ministra avança que al desembre hi haurà un esborrany de la reforma:

  • «Jo he parlat amb el president i la llei cal reformar-la», remarca

3
Es llegeix en minuts

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha assegurat que en el termini de tres mesos el Govern tindrà un esborrany de la reforma de la llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs, i ha garantit que es regularà el dret a l’objecció de consciència dels metges, en contra del criteri de la Ministra de Sanitat, Carolina Darias.

Per Montero és «urgent» reformar la llei de l’avortament i ha assegurat que al desembre hi haurà un esborrany. «Ens reunirem amb entitats i organitzacions, i posarem al centre el dret a l’avortament efectiu per a totes les dones a la [sanitat] pública i l’educació sexual», ha indicat la ministra en una entrevista a la cadena SER. «Jo he parlat amb el president i la llei cal reformar-la», ha assenyalat.

La titular d’Igualtat ha explicat que a «Espanya hi ha reconegut un dret que no es pot fer efectiu per a milers de dones, amb l’enorme dolor que suposa, cosa que representa una violació dels drets humans que reconeixen tots els organismes internacionals». Per garantir el dret a l’avortament de les dones, Montero ha posat sobre la taula la necessitat de regular l’objecció de consciència, com «va aconseguir la llei de l’eutanàsia», i en contra del criteri de Carolina Darias, que l’ha descartat.

«És clar que cal regular l’objecció de consciència», ha indicat la ministra d’Igualtat, que ha reconegut el dret individual dels metges, que «cal protegir», però ha advertit que s’està convertint «en una pràctica per impedir l’accés efectiu de les dones a la interrupció voluntària de l’embaràs en centres hospitalaris públics».

Segons Montero, tant el Govern com la ministra de Sanitat tenen «clar» que la llei d’interrupció de l’embaràs cal reformar-la, i ha assegurat haver parlat personalment amb el president, Pedro Sánchez, sobre el tema. «Sí,és evident que l’objecció de consciència està sent el principal obstacle pel mal ús, perquè es converteix que departaments sencers (s’hi neguin), ja que al final els drets de les dones sempre es posen en dubte i és una forma d’infantilitzar-les».

I, tot i que ha assegurat «entendre i respectar» que hi hagi «professionals que no vulguin fer determinades practiques», n’ha d’existir «un registre i un control». «Si mirem els registres d’objectors veiem que són poquíssims, i no pot ser una cosa que tu objectis a un cas concret, ha de ser una cosa que plantegis amb caràcter previ. L’objecció de consciència no es pot convertir en un obstacle», ha afegit la titular d’Igualtat.

Notícies relacionades

Per Montero la pràctica d’avortaments als hospitals públics es veu «com un estigma», que «dificulta que molts professionals decideixin llançar-se a complir un dret de la dona». «Ens interessava molt escoltar els professionals sobre aquesta pràctica i hi ha una enorme dificultat per accedir a formació sobre interrupció voluntària de l’embaràs en totes les etapes que tenen a veure amb la pràctica mèdica, no se si es pot parlar de repressió però sí que hi ha un estigma», ha acabat dient.

Montero també ha defensat la necessitat d’una educació sexual per «prevenir violacions, agressions homòfobes o les relacions que poden acabar en dificultats per a dones». «Si volem promoure una relació basada en els bons tractes cal parlar d’educació sexual», ha insistit la dirigent d’Unides Podem.