Quan va entrar a Espanya

El jutge investiga si hi havia ordre de detenció europea contra Ghali

El jutge investiga si hi havia ordre de detenció europea contra Ghali

AFP / RYAD KRAMDI

2
Es llegeix en minuts

El titular del Jutjat d’Instrucció Número 7 de Saragossa, Rafael Lasala, ha ordenat a l’oficina Sirene España i a la Sotsdirecció General de Sistemes d’Informació i Comunicacions per a la Seguretat que informin si qualsevol dels Estats membres de la zona Schengen havien lliurat ordre europea de detenció o de «mera localització a fi de comparèixer davant una autoritat judicial» sobre el líder del Front Polisario, Brahim Ghali, a la data en la qual va entrar al territori espanyol.

En una providència del 20 de setembre, a la qual ha tingut accés Europa Press, el magistrat ha demanat fins i tot que se li notifiqui si hi havia cap ordre de detenció o «qualsevol tipus d’alerta sobre l’entrada a qualsevol país de la zona Schengen» sobre «Brahum Ghali Moustafa» o «Gali Sidi-Mohamed Abdelyelil», noms que la Policia Nacional ha vinculat amb el líder polisario.

La diligència se suma als informes que al llarg de la investigació ha reclamat a la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional i a la Prefectura Superior de Policia de Navarra.

El magistrat Lasala investiga les circumstàncies relatives a l’entrada i sortida del líder polisario a Espanya. En el marc de les diligències, ja ha pres declaració com a imputat a l’excap de gabinet del Ministeri d’Afers Estrangers Camilo Villarino i ha acordat investigar també l’exministra del departament Arancha González Laya.

Aquesta setmana, les acusacions han demanat incloure en el procediment les testificals de l’exvicepresidenta primera Carmen Calvo i la seva directora de gabinet, així com a la cap de gabinet del ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska. De moment, el jutge –en la mateixa providència avançada per Vozpópuli– crida a declarar el pròxim 4 d’octubre en qualitat de testimoni l’ex secretari general tècnic del Ministeri d’Afers Estrangers José María Muriel Palomino.

Els fets denunciats es remunten al passat 18 d’abril, quan Ghali va arribar en un avió algerià a la Base Aèria de Saragossa, sense passar controls de fronteres ni documentació. Des d’allà va marxar en una ambulància a l’Hospital San Pedro de Logronyo i va ser ingressat en el centre sanitari sota el nom de Mohamed Benbatouche. La matinada del 2 de juny va sortir d’Espanya rumb a Algèria, després de comparèixer davant del jutge Santiago Pedraz per diverses querelles presentades en contra seu per presumptes violacions dels Drets Humans als campaments de refugiats sahrauís de Tinduf. L’instructor de l’Audiència Nacional no va dictar cap mesura cautelar al no veure indicis de delicte que apuntessin a Ghali.

Ofensiva del PP

Notícies relacionades

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha anunciat que el Grup Popular demanarà la creació d’una comissió d’investigació al Congrés per aclarir les circumstàncies de l’estada i hospitalització a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, i per revelar qui va donar les ordres per a la seva entrada i sortida del país sense la documentació pertinent.

Minuts després, el portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, ja ha anunciat el seu recolzament al considerar que es tracta d’un tema «d’interès públic» que ve derivat de la «notícia d’impacte» que suposa que se citi com a investigada una exministra.