El jutge cita com a imputada González Laya per l’arribada a Espanya de Gali

  • La citació es produeix després que la seva directora de gabinet digués que l’exministra li va donar instruccions per facilitar l’entrada

El jutge cita com a imputada González Laya per l’arribada a Espanya de Gali

KIKO HUESCA / EFE

1
Es llegeix en minuts
EFE

El jutge d’Instrucció número 7 de Saragossa, Rafael Lasala, ha acordat cridar a declarar en qualitat d’investigada l’exministra d’Exteriors Arancha González Laya per l’arribada a Espanya el 16 d’abril d’aquest any, per Saragossa, del líder polisario Brahim Gali.

Segons han confirmat fonts de l’acció popular, el jutge ja ha emès la providència, que serà notificada telemàticament a les parts aquest dimarts a la tarda o dimecres.

A més, el jutge cita també a declarar, en aquest cas en qualitat de testimoni, Isabel Valldecabres, que era directora de gabinet de la llavors vicepresidenta del Govern d’Espanya, Carmen Calvo, i que avui és la directora general de la Fàbrica de Moneda i Timbre.

Aquestes citacions es deriven de la petició realitzada el passat 13 de setembre per l’acusació popular en aquest cas, exercida per l’advocat Antonio Urdiales.

L’acusació popular va sol·licitar la declaració de González Laya com investigada després que l’excap de Gabinet del Ministeri d’Exteriors Camilo Villarino admetés davant el mateix jutge a Saragossa que va rebre instruccions de l’exministra per facilitar l’entrada al país de Gali.

Gali va entrar a Espanya a través de la Base Aèria de Saragossa en un avió medicalitzat, acompanyat per una altra persona, per ser tractat de la Covid severa que patia a l’hospital San Pedro de Logronyo, on va ser traslladat en una ambulància del servei de Salut de La Rioja.

Notícies relacionades

Segons va dir Villarino el 13 de setembre davant el jutge Lasala, González Laya li va demanar «màxima discreció», ja que la divulgació pública del viatge podria causar un «perjudici» a les relacions internacionals del país.

El mateix 13 de setembre, el tinent general i segon cap d’Estat Major de l’Aire, Francisco Fernández, en la seva qualitat de testimoni, va confirmar al jutge que Villarino li va demanar per WhatsApp que a l’arribada de l’avió a Saragossa no es realitzés el control de passaports als viatgers i que li va escriure la frase: «qui ho ha de saber, ja ho sap».