Audiència Nacional

La fiscalia s’oposa a l’indult del raper Pablo Hasél

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha emès un informe en el qual es posiciona en contra que se li concedeixi l’indult al raper Pablo Rivadulla, conegut artísticament com a Pablo Hasél, a l’entendre que no procedeix perquè «està condemnat per múltiples fets delictius», sent en algun dels quals reincident, com passa amb el d’apologia del terrorisme.

En un comunicat emès pel Ministeri Públic s’indica, a més, que d’acord amb l’informe del Centre Penitenciari de Ponent (Lleida) valorant la seva conducta, no es fa menció que sigui mereixedor de l’indult per raons de «justícia, equitat o conveniència pública». Apunten que Hasél ha manifestat la seva disconformitat amb participar en els programes individualitzats que es desenvolupen al centre penitenciari. «No vol fer cap tractament», apunten.

L’Audiència Nacional va ordenar el gener d’aquest any el seu ingrés a la presó per complir una condemna de nou mesos de presó per un delicte d’enaltiment del terrorisme, i injúries i calúmnies a la monarquia i a les forces i cossos de seguretat de l’Estat, per difondre missatges atemptatoris a les xarxes socials. Hasél va ingressar a la presó de Ponent el 16 de febrer d’aquest any.

Aquesta decisió arribava després que al novembre el Tribunal Constitucional (TC) notifiqués que inadmetia a tràmit el recurs que Hasél va presentar contra la seva condemna, que prèviament va ser confirmada pel Suprem al juny.

El desembre, quan es va conèixer la inadmissió del TC, la defensa de Hasél ja advertia que l’Audiència Nacional podia ordenar el seu ingrés a la presó, perquè a aquesta última condemna s’afegia una altra d’anterior a dos anys de presó que se li va imposar el març del 2015 per enaltir ETA en diversos vídeos difosos per Youtube.

Missatges a Twitter i cançó a Youtube

Hasél va ser condemnat a 9 mesos i 1 dia de presó per la Sala d’Apel·lacions de l’Audiència Nacional el setembre del 2018, així com al pagament d’una multa d’aproximadament 30.000 euros. Aquest tribunal va reduir, no obstant, la pena inicial de març del 2018 que li va imposar la Sala Penal, i que ascendia a dos anys i un dia de presó.

Segons el Suprem, que va confirmar la postura de l’Audiència Nacional, l’artista va difondre en el seu perfil de Twitter –que llavors comptava amb més de 54.000 seguidors, avui més de 100.000– més de 60 missatges entre els anys 2014 i 2016 en què va enaltir la figura de membres d’ETA, com és el cas de l’excap militar de la banda terrorista, el mort Joseba Arregi, de qui va dir que va morir torturat per la Policia i dels GRAPO com Isabel Aparicio, detinguda l’octubre de 1979 i «exterminada per comunista», segons les seves publicacions.

Notícies relacionades

També va incloure tuits en el seu compte que incorporaven vídeos que incitaven a la violència, amb comentaris que es consideren enaltidors del terrorisme i vexatoris per a la Corona i altres Institucions de l’Estat com les Forces i cossos de seguretat de l’Estat. A això sumaven que fins a 1.915 tuits apareixien les paraules ‘GRAPO’, ‘Monarquia’, ‘Borbó’, ‘Rei’, ‘ETA’, ‘terrorisme’, ‘bomba’, ‘Policia’ i ‘Guàrdia Civil’.

Davant l’al·legat que aquests missatges s’emparaven amb la llibertat d’expressió i d’opinió, el Suprem va assenyalar que aquest dret «té algunes barreres» i està condicionat «per altres drets i exigències constitucionals» com el del respecte a l’altre i per «la prohibició de conductes de lloança d’activitats terroristes que alimenti un clima favorable a la seva reproducció o es constitueixi en germen, remot però real, de noves accions d’aquesta naturalesa».