Tres dies d’erupció

La lava del volcà de La Palma cobreix ja 106 hectàrees i destrueix 166 cases

  • Una imatge captada pel satèl·lit europeu Sentinel 2 ajuda a precisar la quantificació dels danys produïts pel volcà

2
Es llegeix en minuts

La lava llançada per l’erupció volcànica que va començar diumenge a l’illa de La Palma cobreix 106 hectàrees de terreny i ha destruït 166 vivendes i altres immobles.

Aquest càlcul l’ha realitzat el programa d’emergències per satèl·lit de la Unió Europea Copernicus, que aquest matí ha publicat una imatge presa pel satèl·lit Sentinel 2 i que reflecteix la situació a les 19.50 hores d’ahir.

Per la seva banda, l’Aemet ha publicat les imatges captades en bucle pel satèl·lit Meteosat en les quals s’adverteix el plomall de fum que s’observa des de l’espai produït per l’erupció volcànica.

Els tècnics del Pla de Prevenció de Risc Volcànic de les Canàries Pevolca havien calculat que la lava havia destruït un centenar de vivendes, però no n’havien pogut precisar el nombre ja que es tracta, en moltes ocasions, de vivendes disseminades.

L’erupció volcànica va començar diumenge passat amb dues fissures separades uns 200 metres, però ahir a la nit va sorgir una nova boca eruptiva als voltants del poble de Tacande, a El Paso, cosa que ha obligat a ampliar les evacuacions, informa el 112. Fins ara les persones evacuades de les seves vivendes eren unes 5.500.

Segons la informació que ha rebut el comitè director del Pla Especial de Protecció davant Risc Volcànic de les Canàries (Pevolca), la nova boca del volcà s’ha obert a uns 900 metres de la principal, per la qual cosa s’ha demanat a la població que s’allunyi també d’aquest lloc.

Ahir a la tarda, el moviment de lava s’havia alentit, per la qual cosa no va arribar al mar com estava previst.

Aquesta reducció del moviment de la lava es va veure acompanyada d’una disminució del tremor, però els tècnics han advertit que no significa una reducció de l’activitat eruptiva, especialment si es té en compte que estem a l’inici de l’esdeveniment volcànic.

Notícies relacionades

L’obertura ahir a la nit d’una nova boca de l’erupció va estar acompanyat d’un moviment sísmic de 3,8 localitzat a Tazacorte a una profunditat zero.

Davant l’aparició d’aquesta nova boca eruptiva, el Cabildo de La Palma ha determinat el tancament de diverses carreteres (LP-211 Todoque; LP-212 Tacande; LP-213 Port Naos; LP-215 Tazacorte-La Laguna; LP-2 a l’altura de Tajuya i restriccions a l’LP-3 La Cumbre).