Modificació normativa

La caça del llop queda prohibida a Espanya a partir d’aquest dimecres

  • El Govern central blinda el Canis lupus, que deixa de ser considerada espècie cinegètica

La caça del llop queda prohibida a Espanya a partir d’aquest dimecres
2
Es llegeix en minuts
EFE

Tal com va avançar el Govern espanyol el febrer passat, la caça del llop queda prohibida a Espanya a partir d’aquest mateix dimecres, 22 de setembre. Així, aquest animal deixarà de ser espècie cinegètica després de la publicació de l’Ordre que modifica el Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (Lespre), a fi d’incloure totes les poblacions de llop ibèric (Canis lupus) d’Espanya.

L’esmentada ordre, publicada aquest dimarts al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i amb entrada en vigor el 22 de setembre, estableix dues disposicions addicionals: una referida a què la captura d’exemplars, fixada anteriorment a l’entrada en vigor d’aquesta ordre, podrà continuar aplicant-se si compta amb una autorització de les autoritats autonòmiques. Per a això és necessari, entre altres qüestions, que no hi hagi una altra solució satisfactòria tal com assenyala el catàleg de mesures de protecció del bestiar davant esdeveniments de depredació del llop publicat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco). Així mateix, s’haurà de justificar que la mesura de captura d’exemplars no afecti negativament l’estat de conservació favorable de l’espècie i l’existència de perjudicis importants per al bestiar en les explotacions afectades.

La disposició segona afegeix que l’estratègia de conservació i gestió del llop a Espanya serà aprovada per la Conferència Sectorial de Medi Ambient, abans del 31 de desembre de 2021, i es publicarà a la pàgina web del Ministeri per a la Transició Ecològica.

L’ordre ministerial ha rebut l’aval del Consell d’Estat que, després d’haver estudiat les al·legacions de conservacionistes i comunitats autònomes, ha considerat que la decisió d’incloure el llop en el Lespre està prou motivada i respon al principi de precaució, segons fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Notícies relacionades

Les mateixes fonts ha ressaltat que el nou marc jurídic «unificarà el nivell de protecció de l’espècie a tot el territori, així com les mesures preventives, indemnitzacions i els mecanismes de control per evitar i pal·liar els danys per atacs a la ramaderia extensiva».

Aquesta decisió compta amb el suport del Comitè Científic, que entén que l’estancament de la població de llop ibèric en els últims anys i la congelació de la seva àrea de distribució –malgrat l’existència d’hàbitats adequats per al seu desenvolupament més enllà del nord-oest peninsular–, s’ha produït com a conseqüència de l’elevada taxa de mortaldat no natural que suporta l’espècie. Davant aquesta situació, és «necessari promoure un canvi en el model de gestió que les comunitats autònomes afectades han aplicat fins ara».

Temes:

Animals Caça