Activitat sísmica

Comença l’evacuació de la població a les zones de riscos de La Palma

  • Una tremolor de 4,2 graus s’ha produït a les 11.16 h d’aquest diumenge i s’ha estès per l’illa

  • La deformació del terreny arriba als 15 centímetres i el semàfor es manté en groc

Policía local y Guardia Civil alerta por posibles nuevas erupciones del volcán

Policía local y Guardia Civil alerta por posibles nuevas erupciones del volcán / BORJA SUAREZ (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts

El Comitè Científic del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d’Emergències per Risc Volcànic (PEVOLCA) reunit aquest diumenge ha recomanat al Comitè Director del Pla l’evacuació preventiva de la població en risc, després de constatar que l’activitat sísmica ha arribat al màxim des de l’inici de l’eixam a La Palma.

Partint d’aquesta informació, el Comitè Director ha decidit començar a evacuar, amb caràcter prioritari, les persones amb mobilitat reduïda en els nuclis poblacionals de Las Manchas (Las Manchas de Abajo, Jedey, San Nicolás i El Paraíso), que comprèn els municipis d’El Paso i Los Llanos de Aridane; El Charco (Fuencaliente), La Bombilla (Els Llanos de Aridane i Tazacorte) i el Remo i Puerto Naos (Los Llanos de Aridane). 

L’Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha informat que el dia d’avui s’han detectat 327 terratrèmols dels quals se n’han localitzat 86 amb una magnitud màxima de 3,8 graus d’intensitat a les 11.16 hores, «àmpliament sentit a l’illa» i amb profunditat de 2 quilòmetres. L’activitat sísmica a Cumbre Vieja, iniciada l’11 de setembre passat a les 3.18 hores, s’ha accelerat en les últimes hores, amb una intensa sismicitat superficial, entre els 0 i 6 quilòmetres i nombrosos sismes sentits per la població. Fins aquest moment i des de l’inici de la sèrie, s’han detectat 6.632 terratrèmols, 1.317 dels quals han sigut localitzats.

La deformació vertical màxima acumulada ha augmentat fins a l’entorn dels 15 centímetres (5 centímetres en les últimes 24 hores) a la zona pròxima a la sismicitat actual i la seva distribució continua sent compatible amb un centre de pressió en aquesta àrea. Al seu torn, s’han produït despreniments a les zones de Montaña Rajada, Jedey i Coladas de San Juan, tots al municipi d’El Paso, assenyalen des del Cabildo de La Palma.

Més terratrèmol en una setmana

La Xarxa Sísmica Canària, sistema d’anàlisi automàtica que gestiona l’Institut Volcanològico de Canàries (Involcan) ha detectat aquest diumenge a La Palma un terratrèmol de 4,2 a l’escala de Richter, la magnitud màxima observada fins ara des que fa una setmana es va iniciar aquest nou eixam sísmic a la zona del volcà Cumbre Vieja.

Segons ha informat l’Involcan a la seva pàgina de Facebook, aquest terratrèmol s’ha registrat a les 11.16 hores i s’ha localitzat a profunditat molt superficial. L’Institut Geogràfic Nacional (IGN) també ha registrat aquesta mateixa tremolor, tot i que a la seva taula de seguiment figura amb una magnitud de 3,8 a l’escala de Richter.

La Direcció General de Seguretat i Emergències del Govern de les Canàries ha decidit aquest migdia mantenir el semàfor en groc per risc volcànic als municipis d’El Paso, Los Llanos de Aridane, Fuencaliente i Mazo, malgrat l’increment de l’activitat sísmica a la zona de Cimera Vieja a La Palma i que l’activitat sísmica ha assolit el màxim des de l’inici de l’eixam. També hi ha manifestacions superficials associades a la sismicitat, com sorolls i vibracions, assenyalen des de Seguretat i Emergències.

Un altre dels sismes més grans ha passat a les 07.28 hores avui i ha tingut una magnitud de 3,3. Es va produir al sud del municipi d’El Paso. Aquest esdeveniment va ser sentit per la població amb una intensitat de III-IV a El Paso, Los Llanos de Aridane, Tazacorte, Breña Alta, Fuencaliente i Breña Baixa. També va ser sentit per la població amb una intensitat de III una tremolor ocorreguda a les 06.07 hores al sud-oest d’El Paso i un altra de 3,2 que es va produir a les 08.12 hores al sud de la mateixa localitat i que va ser sentida amb una intensitat de III.

Aquest dissabte es van registrar un total de 173 sismes de fins a 3.2, tres dels quals van arribar a ser sentits per la població amb intensitats de II-III, II i III. El més gran va ser a les 04.26 hores i es va deixar sentir a Los Llanos de Aridane, El Paso, Tazacorte i Villa de Mazo.

Tancament de pistes i senders

Notícies relacionades

El Cabildo de La Palma ha anunciat aquest diumenge que, com a mesura de precaució tanca senders i pistes forestals que discorren pels municipis de Fuencaliente, El Paso, Los Llanos de Aridane i Villa de Mazo. Així mateix, s’ha suspès la jornada de caça menor a aquests territoris i també a Tazacorte. Al seu torn, s’ha tancat la carretera de Los Brecitos (LP-214). A més, tampoc es podrà utilitzar l’àrea recreativa del Refugio del Pilar, el Centro de Caños de Fuego i ni l’accés a la Cueva de las Palomas ni a altres cavitats de la zona, segons informa l’Ajuntament palmer.

El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, s’incorporarà aquest diumenge, a partir de les 20 hores a la reunió del Comitè Director del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d’Emergències per risc volcànic a les Canàries (PEVOLCA), que se celebra al Cabildo de La Palma. La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha posposat el seu viatge a La Palma i Tenerife previst per a aquest diumenge i dilluns, atesos els últims esdeveniments. La ministra havia de mantenir una trobada amb científics per informar-se sobre la situació sísmica a La Palma i acudir al Consell Rector de l’Institut Astrofísic de les Canàries. Serà finalment el Ministeri de l’Interior a través del director general de Protecció Civil i Emergències, Leonardo Marcos, que viatjarà a La Palma per abordar la situació d’emergència que està vivint l’illa.