Dimiteix la rectora de la UIMP després de les crítiques a la seva gestió

María Luz Morán

Dimiteix la rectora de la UIMP després de les crítiques a la seva gestió

DIARIO DE MALLORCA

3
Es llegeix en minuts

María Luz Morán ha presentat la seva dimissió com a rectora de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), càrrec que ostenta des de gener del 2019. La dimissió de Morán ha sigut confirmada pel Ministeri d’Universitats, que ha explicat que «les dues parts han considerat oportú canviar d’etapa i començar així un nou projecte per a la UIMP».

L’adeu de Morán es produeix després de les crítiques que en les últimes setmanes han realitzat des d’alguns sectors a la seva gestió. Partits com el PP, Cs o Vox s’havien queixat de la baixada de qualitat dels cursos de l’UIMP, de la «fuga» de càrrecs en el seu equip, de la situació econòmica de l’entitat i de determinats comportaments de Morán, com la seva decisió de suspendre un curs mèdic dins dels Cursos d’Estiu de la UIMP per escassetat de dones en el planter de ponents.

La polèmica sobre la gestió de Morán també va afectar fets com el rebuig de Paloma O’Shea, fundadora de l’Escola Superior de Música Reina Sofia, a ser nomenada doctora honoris causa de la institució acadèmica, designació que havia acordat el seu Consell de Govern el mes de març passat i la cerimònia de la qual estava prevista per al pròxim 2 de setembre.

El 19 d’agost, el mateix dia en què Morán va donar compte en una roda de premsa del rebuig de Paloma O’Shea, ja va admetre la «complicada» situació de la UIMP, però va defensar la seva gestió al capdavant de la universitat, que va qualificar de «positiva», així com l’activitat que s’està desenvolupant. A més, va assegurar sentir-se recolzada pel ministre del ram, Manuel Castells: «No tinc cap motiu per considerar que no tinc el suport del Ministeri», va dir.

Les crítiques van continuar i el PP va demanar a finals d’agost al grup popular demanar la compareixença en el Parlament regional.

Ara, quan s’ha conegut la dimissió de Morán, el Ministeri ha agraït públicament a Morán el seu treball i esforç aquests anys a la UIMP on, segons ha assenyalat, «ha hagut de gestionar circumstàncies molt excepcionals que han dificultat el seu treball i el del seu equip».

En els pròxims dies es concretaran les diferents accions de les quals el Ministeri informarà degudament.

Dos anys i vuit mesos

Morán es va convertir el gener del 2019 en la primera rectora de la UIMP després de succeir en el càrrec Emilio Lora-Tamayo, una etapa que ha durat dos anys i vuit mesos i enmig de la qual va esclatar la pandèmia de la Covid. De fet, dues de les tres edicions dels Cursos d’Estiu en les quals ha estat al capdavant de la programació de la UIMP, les del 2020 i 2021, han estat marcades per la Covid, que ha afectat en el nombre de cursos, alumnes i ponents.

Notícies relacionades

Morán és llicenciada en Ciència Polítiques i Sociologia per la Universitat Complutense de Madrid (UCM), on va cursar el seu doctorat en Ciències Polítiques i Sociologia.

Entre 1988 i 2006 ha sigut professora titular de Sociologia a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de l’UCM, i des del 2006 és catedràtica d’Universitat en la mateixa àrea de coneixement i a la mateixa Universitat. Ha sigut professora visitant del Departament de «Social and Political Sciences» de l’Institut Universitari Europeu de Florència, com a becària Salvador de Madariaga, entre 1993 i 1994. Ha ocupat diversos càrrecs relacionats amb la gestió pública: entre 1989 i 1990, va ser subdirectora general del Banc de Dades i de Publicacions del Centre d’Investigacions Sociològiques. Entre el 2002 i el 2003 va ser vicedegana d’Investigació i Tercer Cicle a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de l’UCM, i entre 2003 i 2005 va ocupar el lloc de vicerectora de Postgrau i Formació Contínua a la UCM. Té sis trams d’investigació, l’últim, concedit en la convocatòria del 2017.

Temes:

Universitat