Congrés a Roma

El Papa denuncia abús de poder en moviments catòlics

Francesc censura els alts càrrecs que s’eternitzen en el poder

2
Es llegeix en minuts

El Papa ha denunciat l’«abús de poder» i la «deslleialtat» d’alguns moviments eclesials i ha previngut d’algunes actituds pernicioses, com «el risc de viure en un ‘món paral·lel’, destil·lat, lluny dels veritables desafiaments de la societat» o d’estar «tancats en una ‘torre d’ivori’».

«No poques vegades la Santa Seu ha hagut d’intervenir en els últims anys i posar en marxa processos de sanejament que no eren fàcils. I penso no només en aquestes situacions tan lletges, estrepitoses, sinó també en les malalties que provenen del debilitament del carisma fundacional, que es torna tebi i perd la seva capacitat d’atracció», ha revelat el Papa.

Francesc ha fet aquestes declaracions en el marc de la trobada ‘La responsabilitat de govern en els grups de laics: un servei eclesial’, organitzat pel Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida, que va convocar fundadors i moderadors d’associacions de fidels, moviments eclesials i noves comunitats.

Molts d’ells hi han assistit de forma presencial, com la fundadora de la Comunitat Nous Horitzons, Chiara Amirante, i el fundador de la Comunitat Sant Egidi, Andrea Riccardi, mentre que d’altres hi participen de forma virtual.

Contra el desig de poder

Francesc ha reconegut així la seva preocupació davant els abusos de poder que es produeixen en les realitats eclesials i va encoratjar a viure el govern com a servei i no caure en el desig de poder. «L’exercici de la governança en el si de les associacions i moviments és un tema que m’importa molt, sobretot tenint en compte els casos d’abusos de diversa índole que s’han produït també en aquests grups i que sempre tenen el seu origen en l’abús de poder. Aquest n’és l’origen: l’abús de poder», ha destacat.

D’aquesta manera, s’ha fet ressò del decret del Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida publicat l’11 de juliol del 2021, en el qual disciplina l’exercici del govern en les associacions internacionals de fidels, privades i públiques, i en altres ens amb personalitat jurídica subjectes a la supervisió directa del mateix dicasteri.

Rotació en els llocs

El Papa ha alertat dels obstacles que un cristià pot trobar al seu camí i que li impedeixen convertir-se en un veritable servidor de Déu i dels altres, com «el desig de poder». «És una mala manera de ‘disciplinar’. I ho hem vist. Tants –i penso en les congregacions que més conec– superiors, superiors generals que s’eternitzen en el poder i fan mil i mil coses per ser reelegits i reelegits, fins i tot canviant les constitucions. I hi ha un desig de poder darrere. Això no hi ajuda; és el principi del final d’una associació, d’una congregació», ha criticat.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha destacat que és necessari «preveure una rotació als llocs de govern i una representació de tots els membres en les seves eleccions». També ha advertit de «la deslleialtat» que suposa voler servir Déu i els altres, però en realitat servir el propi ego. I ha afegit: «Ens entreguem al nostre desig d’aparentar, d’obtenir reconeixement, apreci... No oblidem que el veritable servei és gratuït i incondicional, no coneix càlculs ni pretensions».

Per això, el Pontífex ha alertat davant la temptació de presentar-se com «els únics hereus» d’una associació o moviment o de creure’s «imprescindibles».

Temes:

Papa Francesc