El Suprem dona la raó a la Xunta: pot ser obligatori el certificat Covid als bars

  • El TSXG havia anul·lat la mesura

  • La decisió arriba el dia abans que entri en vigor el nou protocol

El Suprem dona la raó a la Xunta: pot ser obligatori el certificat Covid als bars

Alba Villar

1
Es llegeix en minuts

Pas de rosca judicial a una de les iniciatives més polèmiques de les preses per la Xunta per afrontar la pandèmia del coronavirus. El Tribunal Suprem ha revocat una interlocutòria anterior del Tribunal Superior de Xustiza de Galícia en el qual tombava la mesura i ha avalat la possibilitat que sigui obligatori mostrar el passaport Covid als locals de restauració. La decisió de l’alt tribunal, al qual havia recorregut el Govern gallec, es coneix just el dia abans que entri en vigor el nou protocol per a l’hostaleria gallega, un acord al qual es va arribar amb el sector per pal·liar la impossibilitat d’exigir el certificat de vacunació, una prova diagnòstica en les 72 hores anteriors o la prova d’haver passat la malaltia.

Notícies relacionades

La Secció Quarta de la Sala Contenciosa Administrativa afirma que «el benefici que proporciona la mesura, respecte de la reducció significativa dels contagis, és molt superior al sacrifici que comporta l’exigència de presentar la documentació per a l’accés al local. En definitiva, no s’entreveu cap mesura que resulti més adequada per salvaguardar la vida i la salut dels ciutadans, en aquest tipus de locals».

En la seva sentència, en la qual estima el recurs de la Xunta contra la interlocutòria del TSXG que va rebutjar la mesura, estableix que l’exigència d’exhibir el passaport Covid s’ha de sotmetre a autorització o ratificació judicial ja que pot afectar els drets fonamentals a la igualtat, a la intimitat i a la protecció de dades de la persona. Argumenta que la limitació és precisa per permetre la seva pacífica coexistència amb els altres drets fonamentals i amb els béns constitucionalment protegits que es tradueixen, en aquest cas, en una potent presència del dret a la vida i a la integritat física, i a la defensa i protecció de la salut dels ciutadans.