Sentència

La justícia anul·la a Galícia el certificat Covid per entrar en locals

  • El Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSJG) ha aclarit que l’esmentada norma manca de vigència, ja que no ha sigut autoritzada judicialment

barcelona/faro.jpg

barcelona/faro.jpg

1
Es llegeix en minuts

L’obligació de presentar el certificat Covid-19 per entrar en algun local hoteler o d’oci nocturn a Galícia no era realment legal. El Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSXG) ha aclarit que l’esmentada norma manca de vigència, ja que no ha sigut autoritzada judicialment. Els magistrats expliquen en dues interlocutòries notificades avui que la Xunta només va remetre les mesures restrictives per contenir el virus, recollides en l’ordre del 21 de juliol, però no el requeriment d’acreditar un test negatiu o el document de vacunació per accedir a l’interior d’establiments d’hostaleria i restauració, establert en l’ordre de 22 de juliol. 

Aquest punt mai va arribar a ser validat pel TSJG, de manera que no era aplicable.

«Aquest anòmal procediment per part de la Xunta va induir a confusió», explica en una nota l’alt tribunal. Aquest va denegar, la setmana passada, la mesura cautelaríssima sol·licitada per l’Associació d’Empresaris Lugo Monumental perquè se suspengués l’obligació de presentar aquest certificat, precisament, perquè no té vigència.

Contra aquestes interlocutòries, que desestimen la sol·licitud de l’Associació Liberum i dels hotelers de Santiago, no es pot presentar recurs.

Notícies relacionades

L’ús del certificat Covid-19 ha dividit les autonomies i ha generat molta polèmica. Mentre que la Xunta el va incloure al seu nou paquet de mesures per contenir el virus, els tribunals superiors de les Canàries, Andalusia i Cantàbria l’han tombat. El Govern central no es va mostrar favorable a la seva imposició, ja que la informació relativa a la salut entronca amb el dret a la intimitat. Carolinas Darias puntualitzava que el document va ser recolzat pel Parlament Europeu exclusivament per facilitar «la mobilitat segura» de la població entre els estats membres, però que les autonomies podien aplicar les mesures que consideressin sempre que rebessin suport judicial dins de les seves competències.

El certificat Covid-19 acredita que el titular ha rebut la pauta vacunal completa, que s’ha fet un test Covid-19 amb resultat negatiu en les últimes 72 hores o que ha superat el virus en els últims sis mesos.

Temes:

Coronavirus