Reivindicació ciutadana

La primera manifestació contra el suïcidi exigeix mesures urgents

  • Diputats de Podem, Cs i Més País participen en la protesta, que reclama més psicòlegs i un telèfon únic d’ajuda

  • La directora de Salut Pública rep els convocants i culpa la pandèmia del retard en l’aprovació de l’Estratègia per a la Salut Mental

La primera manifestació contra el suïcidi exigeix mesures urgents

PATRICIA MARTÍN

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Un problema tan greu i silenciat com el suïcidi està trencant el tabú i copant l’agenda ciutadana. Centenars de persones han participat aquest dissabte a Madrid en la primera gran manifestació que se celebra a Espanya per exigir al Govern que posi en marxa mesures de prevenció perquè el suïcidi és una mort evitable. Diputats d’Unides Podem, Ciutadans i Més País han participat en la protesta per exigir al Govern que «el clamor ciutadà es converteixi en una prioritat política», en paraules d’Íñigo Errejón (Més País).

Prèviament, els impulsors de tres campanyes de recollides de firmes, a través de la plataforma change.org, Román Reyes, Carlos Pérez i María Jesús Irurtia, han entregat gairebé un milió de rúbriques en el Ministeri de Sanitat exigint mesures urgents de prevenció, la contractació de més psicòlegs en la sanitat pública, campanyes de conscienciació i un telèfon públic d’atenció a les persones amb idees suïcides i les seves famílies.

Al Ministeri han sigut rebuts per la directora general de Salut Pública, Pilar Aparicio, que «ha culpat la pandèmia» del retard en l’aprovació de l’Estratègia per a la Salut Mental, segons ha explicat després de la trobada María Jesús Irurtia. Aparicio ha promès als convocants que «ben aviat» seran rebuts per la ministra, Carolina Darias, i que ella els concretarà la data d’aprovació de la nova Estratègia, perquè tant Darias com el president del Govern, Pedro Sánchez, «estan molt preocupats» pels problemes de salut mental, que s’han agreujat precisament amb l’arribada de la Covid i la crisi econòmica que ha provocat.

Sense telèfon

Notícies relacionades

Si bé una de les seves demandes, la creació d’un telèfon públic, curt, similar al 016 que ajuda en la violència de gènere, no es posarà en marxa a curt termini perquè, segons els ha transmès Aparicio, comporta «grans dificultats».

Tot això ha provocat una «sensació d’escepticisme» als impulsors de la manifestació, alguns dels quals ja van ser rebuts fa gairebé un any pel ministre per llavors, Salvador Illa i només van rebre promeses a llarg termini. «Ha passat ja un any i continuem esperant i el trist és que, mentrestant, 10 persones al dia es treuen la vida. Els polítics van tard», ha lamentat Román Reyes.