Precedent

Dos bisbes perden la diòcesi per l’amor d’una dona

  • Cinc anys abans que a Solsona, el prelat de Mallorca va ser acusat davant el Vaticà per un feligrès d’haver «abduït» la seva dona cap a una convivència «impròpia» 

  • El marit i amfitrió del bisbe es va alarmar a l’escoltar el sermó unilateral del prelat en les bodes de plata. El cardenal Luis Ladaria, prefecte de la Inquisició, és el vincle entre els dos monsenyors

EL PAPA SUSTITUYE AL OBISPO VALENCIANO SALINAS POR SU RELACIÓN SENTIMENTAL

EL PAPA SUSTITUYE AL OBISPO VALENCIANO SALINAS POR SU RELACIÓN SENTIMENTAL / CATI CLADERA (EFE)

5
Es llegeix en minuts

Corria desembre del 2015 quan Javier Salinas, aleshores bisbe de Mallorca, es disposava a enfrontar-se en ple carrer a un interrogant que mai havia hagut de respondre un prelat espanyol: 

-Monsenyor, ¿està enamorat? 

La pregunta a boca de canó va desarborar l’interpel·lat, que va improvisar una negativa desordenada. I, no obstant, la curiositat amorosa estava justificada en la primera compareixença del titular de la diòcesi, després que ‘Diario de Mallorca’ publiqués que ‘El Vaticà investiga el vincle del bisbe amb una dona casada’. En aquella mateixa sortida, el prelat també va intentar explicar matusserament els anells que tots dos compartien, i que va atribuir a la pertinença a un mateix grup d’oració amb dos membres. Cinc anys després, desenes de periodistes sotgen Xavier Novell perquè respongui la pregunta que ja ha revelat al seu cercle íntim, ¿està enamorat? 

És obligat rescatar el precedent mallorquí en vista de la peripècia de Xavier Novell a la diòcesi de Solsona, ja que Salinas també va ser destituït pel Vaticà. La particularitat del cas anterior és que la denúncia de la situació provenia d’un distingit feligrès, l’aristòcrata Mariano de España, que acusava el seu bisbe de la ruptura del seu matrimoni després d’haver «abduït» la seva dona Sonia Valenzuela, per arrossegar-la a «una relació impròpia». A més, el prelat l’havia nomenat la seva secretària particular al palau episcopal, des d’on la designada havia exercit un notable poder. 

Les citacions literals sobre l’abducció i la intimitat de la relació corresponen als dilatats informes que el marit va presentar en persona davant la Nunciatura, amb un ambaixador del Papa estupefacte en vista de la voluminosa documentació que s’adjuntava. El denunciant també va remetre la informació a Roma, amb cartes personals a Sa Santedat en què detallava la seva perspectiva sobre el triangle. Salinas va ser convocat amb urgència després dels càrrecs inicials al Vaticà, on va es haver d’explicar durant quatre dies. El ‘cas Novell’ es complica amb els seus pronunciaments ultramuntans, i amb l’hostilitat dels fidels, que a Mallorca era simple indiferència. 

La secretària particular del bisbe va ser alt càrrec del PP en la dècada passada, com a directora general de l’Ajuntament de Palma, al capdavant de l’àrea d’Educació en un municipi de mig milió d’habitants. També el suposat enamorament de Novell s’ha adreçat cap a una dona amb projecció pública

Per complicar la relació, el bisbe Salinas va defraudar el feligrès després d’haver menjat la seva carn i haver begut el seu vi. El prelat havia sigut hoste freqüent, amb dret a manutenció i llit, a l’emblemàtica finca de Pastorix a Valldemossa. De fet, les sospites de Mariano de España van solidificar quan el bisbe va oficiar les bodes de plata del matrimoni en les seves possessions campestres. El marit i amfitrió es va alarmar a l’escoltar la conversa unilateral del prelat, que cantava les delícies de l’amor com si la parella casada durant 25 anys només constés d’una persona. El marit es va sentir escindit, igual que es retalla el protagonista desagradable d’una fotografia. 

«Abducció» diabòlica

El marit no va escatimar mitjans, inclosa la contractació de detectius, per demostrar la diabòlica «abducció» conjugal, de què estava convençut. Tot i que la història va acabar amb un enfrontament de la parella abans de la pacificació judicial, Mariano de España sempre excusava la seva ja exdona per descarregar la seva ira contra el prelat, que hauria abusat de la seva preeminència espiritual. 

L’explicació oficial de la relació entre el bisbe i la seva secretària particular no era només que atenien les necessitats de la diòcesi, sinó que també s’exercia una tasca d’assessorament teològic. Les reunions educatives es feien en horari intempestiu. Les fotografies aportades mostraven Salinas obrint en persona i en xandall les portes del Palau Episcopal amb dissimulació, per rebre la seva convidada. Aquesta funció de guia intel·lectual si no espiritual també es compleix a Novell, que entaula la relació com a consultor en assumptes eclesials. 

Un altre mallorquí en lliça

El vincle entre les accidentades prejubilacions forçoses de Salinas i Novell s’estableix a través del cardenal mallorquí Luis Ladaria, jesuïta com Bergoglio i el seu home de màxima confiança, fins al punt que el Vaticà va esgrimir la immunitat diplomàtica per alliberar-lo de la banqueta en els judicis per encobriment de la pederàstia a Lió. 

Notícies relacionades

Ladaria no només és el Gran Inquisidor com a prefecte de la Congregació de la Doctrina de la Fe, també va ser l’encarregat de reeducar el bisbe de Solsona com a director de la seva tesi doctoral, quan Novell va ser enviat a la universitat Gregoriana a calmar la seva rebel·lia juvenil. I el cardenal mallorquí, profund coneixedor de l’alta societat de l’illa, també seria decisiu a l’hora de concloure amb bisturí l’escàndol de Salinas. El seu crim va ser l’exhibicionisme, nombrosos bisbes han mantingut relacions de parella amb la discreció del cas. 

És difícil imaginar que la sortida de Novell sigui el fruit d’una decisió personal sense interferència vaticana. En el precedent mallorquí, la persistència del marit ofès va donar fruits, de res va servir que el bisbe de Mallorca s’allunyés de la seva secretària. El 8 de setembre del 2016, i la data serà significativa, el Butlletí de la Santa Seu publicava que «el papa Francesc ha acceptat la renúncia presentada per Javier Salinas al govern pastoral de la Diòcesi de Mallorca». Després del cessament, se l’arraconava i degradava a «bisbe auxiliar de València». La sortida a llum dels fets havia tingut lloc el 8 de desembre, festivitat de la Immaculada Concepció. La guillotina es va abatre exactament nou mesos després, el dia en què l’Església festeja el naixement de la Verge. Roma va prendre el termini d’un embaràs virginal, de dona a dona, un desmentiment frontal als qui insisteixen en el fet que el Vaticà desconeix la ironia.