¿A quants espanyols van salvar les vacunes a la cinquena onada de la Covid?

¿A quants espanyols van salvar les vacunes a la cinquena onada de la Covid?
5
Es llegeix en minuts

Espanya va arribar ahir a la xifra oficial de 85.147 morts amb diagnòstic positiu de Covid-19. Sanitat va notificar ahir 81 defuncions més. Des del 21 de juny passat, aquesta cinquena onada suma 4.458 víctimes mortals, a raó de 56 per dia.

Les dades condueixen a una pregunta: ¿Per què mor encara tanta gent per coronavirus si més del 70% de la població està vacunada? Si calgués donar una resposta curta seria que aquest estiu s’ha contagiat moltíssima gent, tanta que fins i tot amb vacunes l’estadística segueix sent intolerable. ¿Què passaria si no les tinguéssim? Que la xifra es multiplicaria per 4 o més.

Aquest científic del Bierzo adverteix, com altres científics de dades de la Covid-19, que és difícil aportar números concrets, perquè amb prou feines s’està publicant informació desglossada per la situació vacunal dels casos. De qualsevol manera, sense entrar en detalls i sense tenir en compte els diferents grups d’edat, calcula que «les vacunes han evitat en aquesta onada aproximadament el 75% de morts». «Es mor molta gent perquè hi ha molts casos i, tot i que la cobertura vacunal és gran en els grups de més risc, les vacunes no són perfectes, i molts casos es tradueixen inevitablement en moltes morts, però moltes menys de les que hi hauria sense vacunes», recalca.

La variant delta, dominant al 90%, és entre el 40% i el 60% més transmissible que l’alfa, que al seu torn era el 50% més contagiosa que l’original. Sense vacunes, aquesta cinquena onada hauria sigut una debacle.

Una dada que dona una idea ‘grosso modo’ de l’enorme augment de casos durant aquesta cinquena onada –que continua descendint, la incidència va caure ahir a 150– i el seu pes relatiu en l’epidèmia és que s’han notificat 1.133.607 casos des del 21 de juny, el 23,14% del total, que és de 4.898.258. No obstant, les 4.458 morts signifiquen només el 5,24% del total.

La ministra de sanitat, Carolina Darias, va dir la setmana passada que la letalitat és ara del 0,2% davant l’1,7% de la mitjana de l’epidèmia: vuit vegades menys. És a dir, moren només 2 de cada 1.000 positius. No obstant, es tracta d’una estadística una mica distorsionada per la infradetecció de casos en els primers mesos de l’epidèmia.

Tot i que falten dades desagregades per situació vacunal, Ares, que des del seu compte de Twitter (@omeuxeito) analitza les dades de la Covid de Madrid, aporta una estimació de la Societat de Medicina Intensiva de Madrid: va calcular que, per als pacients ingressats entre l’1 de maig i el 20 d’agost, 3 de cada 100.000 persones amb pauta de vacunació completa i 20 de cada 100.000 persones sense, van ingressar a les ucis madrilenyes per Covid, la vacuna va tenir una efectivitat per evitar ingressos a l’uci del 85%. «De nou, caldria fer una anàlisi més fina per grups d’edat, i els ingressos a l’uci no són necessàriament un bon indicador de les possibles morts, ja que molts malalts grans moren sense haver passat per l’uci», matisa.

Una anàlisi similar amb ingressos hospitalaris a Catalunya, realitzat per Josep Masanas, mostra que, per a menors de 60 anys, la reducció d’ingressos de vacunats davant no vacunats és de més del 90%; del 83% en el grup d’edat de 70 a 79, i del 71% en majors de 80.

Expectatives una mica irreals

Les vacunes funcionen, tot i que ens faci l’efecte que igualment hi ha moltes morts. «Potser les expectatives eren una mica irreals, estant informats com estàvem que les vacunes no són 100% efectives i que, tot i que ajuden a reduir la transmissió, la seva virtut més gran és reduir enormement la probabilitat de patir símptomes greus», diu Ares.

Notícies relacionades

El doctor José María Martín Moreno, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València, adverteix que algunes persones, inclosos els antivacunes de les xarxes socials, «han malinterpretat les xifres que mostren que una gran proporció dels que van morir amb la variant delta del coronavirus havien sigut vacunats, però la hipòtesi que les persones vacunades moren en més proporció que les qui no havien rebut la vacuna és radicalment falsa».

Martín Moreno, que treballa a l’Hospital Clínic Universitari de València i assessora l’OMS, recorda que les vacunes «eviten la malaltia greu, però no la transmissió. Els virus continuen ara com ara circulant». Per això recomana «vacunar alhora que interrompre la cadena de transmissió, amb mesures integrals proporcionades de tipus social i econòmic».

  • Les víctimes de la cinquena onada continuen sent grans en el 91% i fan una mitjana de 81 anys Llegir-ne més Per la seva banda, Saúl Ares remarca que l’explosió inicial de la incidència es va produir entre grups d’edat sense vacunar (joves) i que, al disparar-se la prevalença en la població, va ser inevitable que es produïssin contagis entre els grups de més risc, fins i tot estant vacunat.VACUNES pic.twitter.com/f6RcWqoE7M— Saúl Ares (@omeuxeito) 7 de setembre del 2021 «Alguns van voler convèncer-nos que, amb els més grans ja vacunats, la Covid era un problema de risc personal i no de salut pública –recorda–. Independentment de la prevalença en la població i de l’estat vacunal, una malaltia infecciosa és sempre un assumpte de salut pública».Sanitat xifra en el 0,2% la letalitat actual: només moren 2 de cada mil positius, davant l’1,7% de letalitat del conjunt de l’epidèmia a Espanya.1. Menys morts malgrat el pic de contagisAmb xifres des del 21 de juny passat, aquesta cinquena onada ha concentrat el 23% dels casos de l’epidèmia, però només el 5% de les morts.2. Una cinquena onada explosiva en casosSegons l’investigador del CNB-CSIC Saúl Ares, les vacunes han evitat en aquesta cinquena onada aproximadament el 75% de les morts.3. Les vacunes funcionen molt bé