Designació

El papa nomena un espanyol per dirigir el Govern de la Ciutat del Vaticà

  • Fernando Vérgez Alzaga, de Salamanca, és Legionari de Crist, una congregació denunciada diverses vegades per abusos

A1-124394935.jpg

A1-124394935.jpg / Legionarios de Cristo (EPC_EXTERNAS)

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Nous moviments en els equilibris de poder l Vaticà. El Papa ha posat aquest dimecres al capdavant del Govern de l’Estat de la Ciutat del Vaticà el sacerdot espanyol Fernando Vérgez Alzaga, pertanyent a la ultraconservadora congregació dels Legionaris de Crist, un grup que en les últimes dècades ha acabat reiteradament en el punt de mira per com ha gestionat diversos casos d’abusos sexuals.

La figura de Vérgez Alzaga (Salamanca, 1945), fins avui secretari general de la Governació de l’Estat de la Ciutat del Vaticà, i que també ha sigut elevat al títol de bisbe, es converteix així en una de les més poderoses i influents figures del diminut Estat, en un moment en què a més Francesc sembla estar inclinant-se per empetitir en el seu organigrama la presència del sector italià, que durant tants anys va predominar al Vaticà. De fet, el nomenament es produeix quan encara segueix en curs el judici contra el cardenal italià Ángelo Becciu, antic secretari de la Secretaria d’Estat del Vaticà i avui acusat de diversos delictes, entre altres, per haver presumptament desviat diners de la beneficència que el Papa rep per als pobres cap a opaques operacions financeres i immobiliàries.

Mitja vida al Vaticà

En aquest context, Vérgez Alzaga, membre de la comissió vaticana per als Assumptes Reservats des del 2020 i també titular de la diòcesi de Villamagna - Tunez de Procònsol, reemplaçarà el cardenal italià Giuseppe Bertello a partir del pròxim 1 d’octubre, quan també assumirà el lloc de president de la Pontifícia Comissió per a l’Estat de la Ciutat del Vaticà. Un notable salt cap endavant per a aquest espanyol que també va ser secretari particular del difunt cardenal argentí Eduardo Pironio –aquí un possible primer punt de contacte amb Francesc– i que des dels anys 70 del segle passat forma part de la cúria romana.

Notícies relacionades

De fet, Vérgez Alzaga va ser ordenat sacerdot el 1969, quatre anys després d’ingressar en la controvertida congregació dels Legionaris de Crist. Una organització encara avui afectada, entre altres coses, per un judici encara en curs davant el tribunal de Milà per haver presumptament intentat encobrir un cas d’abús.

La decisió se suma també al nomenament aquest dimecres per part de Francesc del xilè Andrés Gabriel Ferrada Moreira (Santiago de Xile, 1969), com a nou secretari de la Congregació per al clergat, institució vaticana que s’encarrega d’organitzar la vida de tots sacerdots catòlics que hi ha desplegats al món.