L’Hospital Sant Joan de Déu, el primer d’Espanya a obrir una consulta de toxicologia pediàtrica

  • La unitat atendrà tant ingestions accidentals de productes tòxics com consum d’alcohol o drogues

fotonoticia 20161006140725 640

fotonoticia 20161006140725 640

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Hospital Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat (Barcelona), és el primer d’Espanya que compta amb una consulta de toxicologia pediàtrica per fer un seguiment de nens i adolescents que han sigut intoxicats, ha informat el centre mèdic aquest dimarts. La nova unitat atendrà tant ingestes accidentals de productes tòxics com els consums d’alcohol i drogues.

Així, el perfil dels pacients serà doble. D’una banda, nens que, de manera accidental, han ingerit o inhalat substàncies tòxiques que hi ha en el seu entorn, com per exemple productes de neteja o fàrmacs. I per l’altra, adolescents que consumeixen alcohol i altres substàncies amb una finalitat «o bé recreativa o bé suïcida».

Fins ara, aquests pacients eren atesos en primera instància a urgències i derivats al pediatre de referència per a un seguiment posterior, però els professionals havien constatat que en alguns casos, sobretot adolescents, no acudien al pediatre. El Servei d’Urgències de l’Hospital ha posat en marxa ara la consulta, liderada per la pediatra Lidia Martínez, per «millorar aquesta situació».

L’hospital ha detallat que, malgrat que en el servei d’urgències s’atenen prop de 400 casos d’intoxicació anuals –que suposa un 0,4% del total d’urgències–, a la consulta s’atenen aquells casos en què la substància tòxica pot tenir efecte retardat sobre l’organisme del pacient. És el cas, per exemple, de nombrosos fàrmacs com els antiinflamatoris que poden afectar els ronyons dies després de la intoxicació.

Prevenir noves intoxicacions

Notícies relacionades

A més de l’atenció, la unitat també s’enfoca en la prevenció. Així, també es treballa tant amb els menors com amb les seves famílies per evitar noves intoxicacions. En el cas de les intoxicacions accidentals de nens, s’ensenya els pares a identificar quins productes poden ser perillosos i com i on guardar-los. Es realitza un mapa de la casa per localitzar els productes tòxics i es donen alternatives per guardar-los amb més seguretat. Si els nens són una mica més grans, se’ls ensenya a reconèixer els productes que mai han de manipular.

En el cas d’adolescents amb problemes d’alcohol o drogues, es treballa amb ells perquè deixin de consumir. Amb ells, els professionals intenten que el jove es comprometi a seguir un pla per deixar de consumir, motivar un canvi de comportament i, si és necessari, derivar-lo al professional o servei especialitzat corresponent.