En alerta el pla Inuncat

Xàfecs torrencials causen inundacions a les comarques de Girona

  • A Vilobí d’Onyar s’han registrat 48 l/m2 en 30 minuts

  • El Meteocat avisa de risc de tempestes intenses en les pròximes hores

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest divendres al matí l’alerta del pla d’emergències Inuncat davant la previsió de pluges que «poden ser intenses» en comarques de Barcelona i Girona. La previsió del Meteocat s’ha complert amb escreix a les comarques de Girona, on els xàfecs torrencials han provocat inundacions i danys diversos.

Les intenses pluges han afectat especialment la Selva, la Garrotxa i el Ripollès. A Vilobí d’Onyar (Selva) s’han registrat 48 litres per metre quadrat en només 30 minuts. A Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) s’han recollit 26 l/m2. Cap a les 20.00 hores el temporal s’anava desplaçant cap al mar, tot i que encara plovia a l’Empordà.

A la ciutat de Girona, la pluja ha inundat algunes zones com la rotonda d’entrada per l’Avellaneda, o la zona dels Químics, tal com evidencien els vídeos que han compartit en xarxes alguns usuaris. Segons informa el Diari de Girona, a l’entrada per l’Avellaneda les inundacions han provocat alteracions del trànsit. Diversos cotxes han quedat atrapats a la rotonda situada sota el pas de la C-65 i això ha causat retencions en direcció a Quart i Salt.

A Salt, el xàfec ha inundat el CAP Alfons Moré, que ha hagut de tancar. L’activitat assistencial es traslladarà durant tot el cap de setmana al CAP Jordi Nadal, segons ha informat l’ajuntament.

 Els Bombers de la Generalitat han atès 56 avisos relacionats amb la pluja fins a les 19.30 hores d’aquest divendres a la demarcació de Girona. Els serveis han sigut principalment per inundacions de baixos i branques i arbres caiguts. També han ajudat a sortir dels seus vehicles ciutadans que havien quedat atrapats en bassals d’aigua.

El

El Meteocat avisa que hi ha risc de pluges intenses i torrencials les pròximes hores, amb ratxes de vent superiors als 90 km/h. Es poden produir fins i tot tornados.

Les zones més afectades per l’avís de tempestes són les comarques del Ripollès, la Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Gironès, el Baix Empordà, la Selva, Osona i el Vallès Oriental. En aquests punts, la pluja pot anar acompanyada puntualment de calamarsa. A Sant Joan de les Abadesses s’ha registrat una intensitat màxima de 26,7 l/m2 en només 30 minuts.

Notícies relacionades

Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil s’ha alertat tots els municipis afectats i se’ls ha demanat que preventivament tanquin tots els punts inundables que hi hagi a la seva zona. També es demana precaució a la ciutadania a l’hora de desplaçar-se.

Protecció Civil recorda que cal evitar aparcar en rieres o punts subterranis inundables. I no s’han de creuar ni rius ni rieres.