Temporal a Aragó

La DANA deixa 90 litres de pluja per metre quadrat als Monegres

Aspecte dels Monegres.

Aspecte dels Monegres. / ANGEL DE CASTRO (CAMARA DIGITAL)

2
Es llegeix en minuts

La província d’Osca es recupera del pas de la DANA, que ha deixat fortes tempestes amb aiguats de 50 litres per metre quadrat i, puntualment, en algunes zones dels Monegres, una de les més seques d’Espanya, de 90 litres. En general, la tempesta ha afectat especialment la zona central i més oriental de la província i ha suposat un considerable nombre d’incidències. Entre els efectes de la DANA, destaca la crescuda del barranc de La Valcuerna, als Monegres.

Especial atenció ha cobrat la crescuda d’aquest barranc a la localitat de Penyalba, ja que travessa el seu nucli urbà i l’aigua ha arribat a saltar en el tram final i ha arribat a algunes cases, segons ha confirmat el conseller de Protecció Civil de la comarca dels Monegres, Pedro Loscertales. «Ahir a última hora ens vèiem en la situació que el barranc de La Valcuerna estava a punt de desbordar-se i va caldre actuar fins i tot llançant terra per evitar que l’aigua entrés a les vivendes», ha assegurat. Efectius de la Guàrdia Civil i voluntaris de Protecció Civil s’han desplaçat a la zona, els veïns de la qual han utilitzat sacs de terra per contenir l’entrada d’aigua a casa seva.

Clavegueres aixecades, desaigües saturats, talls de carrers o el despreniment d’alguna teulada han sigut les afeccions més grans a les localitats més afectades, com ara Bujaraloz, La Almolda i el Sena. Un altre punt també afectat a la província d’Osca ha sigut Montsó, on ha quedat inundat el camp de futbol, s’han tallat carrers i l’aigua ha entrat en cases i locals, segons ha informat el Servei de Protecció i Extinció d’Incendis de la província d’Osca (SPEIS).

Les abundants pluges caigudes aquest dimecres han comportat l’actuació d’efectius del SPEIS dels parcs de la província d’Osca en diferents llocs, i han atès una vintena d’avisos d’urgència al Sena, Barbastre, Binèfar i Montsó.

Danys al camp

Els bombers han actuat per evitar situacions de risc en una casa particular, a la Residència Reina Sofia o al Centre de Salut o en l’enxiquiment d’aigua de diversos establiments –una impremta ha sigut un dels més afectats– i han auxiliat dues persones grans que havien quedat bloquejades a l’interior del seu cotxe. Tècnics municipals de Montsó han participat en l’avaluació dels danys en general en aquests equipaments i infraestructures.

Notícies relacionades

A Binèfar, així mateix, els bombers de la DPH han fet servir una autoescala en una teulada d’un edifici amb risc de filtracions. En general la tempesta, sense haver ocasionat danys humans, sí que ha suposat un considerable nombre d’incidències.

Al camp, la DANA no ha deixat danys importants, més enllà de fer caure blat de moro o gira-sols, segons ha confirmat el president d’ASAJA Osca, Fernando Luna. D’altra banda, els agricultors han comprovat que algunes infraestructures han resultat malmeses, com sèquies i camins.

Temes:

Aragó Temporals