Recolzament dels veïns

El mural feminista de Madrid torna a resplendir

  • Els creadors de l’obra ‘La unió fa la força’ tornen a pintar de la cara violeta de les 15 dones i incorporen un vernís antivandalisme

El mural feminista de Madrid torna a resplendir

EFE/ FERNANDO ALVARADO

1
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Les cares violetes de l’artista Frida Kahlo, el flagell del racisme Nina Simone, l’activista Rosa Parks i la franctiradora que va lluitar contra els nazis Liudmila Pavlitxenko, entre altres dones que han fet història, tornen a lluir al mural feminista del poliesportiu municipal del barri de la Concepción (Ciudad Lineal, Madrid). L’obra està protegida amb una capa de vernís especial perquè ningú la torni a destrossar. 

El 8-M passat, el mural va aparèixer destrossat i amb taques negres que feia impossible veure la cara de les 15 dones. Hi havia pintades en què es llegia ‘terroristes’ i ‘comunistes’.

‘La unió fa la força’, així es diu l’obra, va ser creada pel col·lectiu Unlogic crew el 2018 després que així ho decidissin els veïns dins el programa municipal Compartint Murs. Vox, el PP i Cs van aprovar el gener passat una moció perquè l’Ajuntament de Madrid esborrés el mural. ¿El motiu? La cara de les dones, segons la seva opinió, llançava un missatge polític i no esportiu. Vox va proposar repintar-lo amb la imatge d’homes i dones esportistes paraolímpics.

Notícies relacionades

Acompanyats per regidors de Més Madrid, Podem i el PSOE, centenars de veïns es van manifestar sota el lema ‘el mural no es toca’. I, finalment, el mural no es va tocar gràcies que Cs va canviar el sentit del vot.

Uns vàndals, no obstant, el van destrossar al març. Gràcies al recolzament dels veïns, el col·lectiu Unlogic va tornar a pintar l’obra, que ara té un vernís antivandalisme. Si algú tira pintura a sobre, n’hi haurà prou de netejar-lo una mica perquè torni a estar lluent. L’empatia ciutadana cap al mural feminista ha fet que per tot Espanya hi hagi unes 50 rèpliques.

Temes:

Feminisme