Llibertat amb càrrecs per al monjo de Poblet acusat d’abusos

3
Es llegeix en minuts

El jutge ha deixat en llibertat amb càrrecs el monjo del monestir de Poblet, de 68 anys, acusat d’un delicte contra la llibertat sexual per presumptes tocaments a una nena de 5 anys, després de la denúncia que va presentar un turista alemany que va fotografiar com el religiós tocava la nena el 15 d’agost.

El monjo ha quedat en llibertat amb càrrecs aquest migdia després de deixar declaració davant el jutge i d’haver sigut arrestat dimecres, quan va ser citat a declarar a la comissaria de Valls (Tarragona).

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el monjo, a qui se li imputa un delicte d’abús sexual a una menor, ha quedat en llibertat però el jutjat de primera instància i d’instrucció número 3 de Valls, que instrueix la causa, ha acordat que comparegui periòdicament davant l’autoritat judicial, li ha retirat el passaport, li ha prohibit de sortir del país i ha decretat un allunyament mínim de 200 metres de la víctima, amb qui no podrà comunicar-se per cap via.

Fonts del monestir han explicat que el succés va ocórrer el 15 d’agost a la sortida de la missa conventual, a la plaça del monestir, quan un monjo parlava amb la família de la nena, de 5 anys, i l’acusat jugava amb la menor en una zona amb públic.

Tocaments sota la faldilla

Segons ha assegurat el president del patronat de Poblet, Tòfol Trepat, el monjo, va sortir de la missa a les 12.30 hores del 15 d’agost acompanyant els pares de la nena i, a la plaça del monestir, davant de moltes persones, feia bromes i pessigolles a la menor davant dels seus pares. En un moment donat, la nena es va aixecar la faldilla que portava i, pel que sembla, el monjo l’hauria tocat, moment que un turista alemany va captar amb la seva càmera fotogràfica.

Al veure la foto i consultar-ho amb juristes del seu país, li van aconsellar que portés la fotografia a la policia, per això va presentar la denúncia amb la foto davant els Mossos d’Esquadra, que també han interrogat la família i tenen pendent fer-ho amb l’altre monjo que hi havia al lloc quan va ocórrer l’escena.

Segons fonts del monestir, la família, molt pròxima al monestir i assídua als seus actes religiosos, no ha presentat cap denúncia ni considera que l’acció del monjo pugui ser considerada delicte, tot i que l’abat ha decidit mantenir la suspensió cautelar del monjo mentre duri la investigació canònica i la judicial. Tòfol Trepat ha assegurat que «no és creïble un abús de menor a les 12.30 del matí davant de l’església abacial, davant els pares, que, a més, són amics de Poblet».

«Soc el primer que critica la pederàstia, però el que ha passat amb aquest cas és una caça de bruixes. Crec que tot està aclarit, però el mal ja està fet», ha declarat Trepat.

Investigació canònica

L’abat de Poblet, Octavi Vilà, a l’assabentar-se de la detenció del monjo ahir, va decidir apartar-lo cautelarment de la seva activitat, obrir una investigació canònica i comunicar els fets a la Congregació de la Doctrina de la Fe del Vaticà.

Es tracta del primer cas d’abusos que afecta la comunitat cistercenca d’aquest emblemàtic monestir reial, un dels més grans d’Europa, i ha causat una profunda consternació entre els integrants de l’orde, que han sigut informats per l’abat, que no ha revelat la identitat de l’acusat per preservar la seva presumpció d’innocència mentre duri la investigació.

Notícies relacionades

L’abat manté de moment la prohibició al monjo d’exercir els seus drets capitulars, fer qualsevol activitat pastoral i abandonar la clausura.

L’abat ha expressat la «plena col·laboració» amb les autoritats policials i judicials per aclarir els fets i depurar les responsabilitats que se’n poguessin derivar, tot i que ha demanat respectar el dret a la presumpció d’innocència de l’acusat.