Fins ara «d’emergència»

Els EUA donen aprovació definitiva a la vacuna de Pfizer contra la Covid

  • L’FDA autoritza el fàrmac per a més grans de 16 anys

  • L’Exèrcit planteja la vacunació obligatòria dels militars

Els EUA donen aprovació definitiva a la vacuna de Pfizer contra la Covid

EFE / CHAMILA KARUNARATHNE

2
Es llegeix en minuts

L’agència del medicament dels Estats Units (FDA) ha concedit aquest dilluns l’aprovació definitiva a la vacuna desenvolupada per Pfizer i BioNTech per combatre la Covid-19, així que aquest fàrmac es converteix en el primer a superar l’ús d’emergència que inicialment se li va atorgar al país nord-americà per agilitar el procés d’immunització.

El permís definitiu, aplicable per a persones de més de 16 anys, suposa una «fita», com ho ha descrit la responsable en funcions de l’Administració de Medicaments i Aliments (FDA) nord-americana, Janet Woodcock. En aquest sentit, confia que aquest pas concedeixi una «confiança addicional» en una vacuna que compleix «els màxims estàndards de seguretat, eficàcia i qualitat de fabricació». «Aquest és un moment crucial per al nostre país en la lluita contra la pandèmia, ja que som molt conscients que aquesta vacuna és una de les nostres armes més grans contra el virus», va assegurar Woodcock.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha incidit en aquest enfocament, insistint que «l’aprovació de l’FDA hauria de fer una confiança més gran que aquesta vacuna és segura i efectiva». «Si no t’has vacunat encara, és el moment», ha proclamat a Twitter Biden, que té previst, de fet, rebre una tercera dosi de reforç de la vacuna de Pfizer.

Moderna i Janssen

El Departament de Defensa ha utilitzat aquest anunci per confirmar que avançarà per «fer-la vacuna obligatòria» a tot el seu personal, a l’espera de conèixer-ne els detalls. En aquest sentit, un portaveu del Pentàgon, John Kirby, ha afirmat en roda de premsa que «en els pròxims dies» s’oferirà un calendari precís per completar aquesta obligatorietat, segons la cadena CNN.

L’FDA va atorgar l’autorització d’emergència al fàrmac de Pfizer l’11 de desembre del 2020 i aquesta catalogació seguirà sent vàlida en el cas de persones d’entre 12 i 15 anys –des del 10 de maig del 2021– o per a les persones immunodeprimides en el cas de terceres dosis. Pfizer ha d’aportar més dades sobre l’ús de la vacuna en menors d’entre 12 i 15 anys per aconseguir l’autorització completa, que podria tardar mesos. A més de la solució desenvolupada per Pfizer i BioNTech, l’agència del medicament dels Estats Units també ha concedit el vistiplau a les de Moderna i Janssen, tot i que aquestes dues últimes figuren igualment dins de la categoria d’emergència a l’espera que acabi la revisió en marxa. 

La vacuna de Pfizer als EUA es dirà a partir d’ara Comirnaty.

El director del Centre d’Avaluació i Investigació Biològica de l’FDA –encarregat de supervisar les vacunes–, Peter Marks, va explicar que aquesta nova fase té l’objectiu de generar més confiança en la població que encara no s’ha immunitzat. «Després de seguir els nostres rigorosos processos per avaluar aquesta vacuna, esperem que aquells que han aguantat fins ara per vacunar-se, ho facin», va afirmar Marks.

Notícies relacionades

L’expert també va assenyalar que espera que aquesta llum verda foragiti «afirmacions falses», com que les vacunes contra la Covid-19 «causen infertilitat, contenen microxips, causen la malaltia o que milers de persones han mort per inocular-se». «Permetin-me ser clar, aquestes afirmacions simplement no són certes: rebre una vacuna pot salvar-li la vida», va remarcar.

A diferència d’una autorització per a ús d’emergència, l’autorització completa dura indefinidament, llevat que algun tipus d’efecte secundari inesperat es desenvolupi. Per aconseguir aquest tipus d’aprovació, l’empresa ha de proporcionar dades ampliades sobre el procés de fabricació i està sotmesa a inspeccions minucioses de l’FDA.