Feminismes
¿Per què les joves no fan ‘topless’?
Antropòlogues, sociòlogues i activistes feministes reflexionen sobre els motius que empenyen les noves generacions a no exercir el dret guanyat per les seves àvies de mostrar el cos
Algunes apunten a la pressió estètica de les xarxes i d’altres assenyalen que és una manera d’autoprotecció davant la pèrdua d’intimitat causada per l’omnipresència dels mòbils

Barcelona 13/06/2020 Sociedad.Tancament acces platjes nova icaria per la quantitat de gent.AUTOR: MANU MITRU /
Despenja el telèfon mentre va en cotxe –no condueix ella– i la cobertura de vegades falla. És agost i està de vacances, però no només respon, sinó que ho fa amb amabilitat. «Estem acostumades que ens busquin per aquestes dates; el nostre és un tema molt d’estiu», diu fent broma Mariona Trabal, cofundadora de Mugrons Lliures, plataforma creada fa uns anys a l’Ametlla del Vallès per denunciar la prohibició del ‘topless’ a les piscines municipals. La seva lluita, basada a evidenciar el masclista de no permetre a les dones el que sí que es permetia als homes: ensenyar el pit, va portar l’ajuntament de la seva localitat a organitzar una consulta sobre la normativa. Va guanyar el sí. «Vam guanyar, però cada estiu vaig a la piscina i soc l’única que fa ‘topless’», reflexiona l’activista de 69 anys. Remarca que van començar lluitant per les piscines públiques perquè «les platges ja estaven guanyades».
L’objectiu de la trucada és precisament parlar sobre aquest dret guanyat però poc exercit i els motius que hi ha al darrere. «Jo vaig poc a la platja, però tinc conegudes que em diuen això, sí. ‘Vosaltres lluiteu per les piscines, però a les platges, que es pot, cada vegada es fa menys’», afirma Trabal, a qui no la preocupa tant que les noies de 14 anys no facin ‘topless’ –«sempre ha sigut així, a aquesta edat»–, sinó que no ho facin les de 24.
De tapar-se a casar-se
A ulls de Trabal, aquest retrocés a la pràctica del ‘topless’ a les platges en les dones de vint anys s’emmarcaria en una tendència cap al conservadorisme que, òbviament, va més enllà de com prenen el sol. «És el mateix amb les noies joves que es casen organitzant grans casaments», exemplifica la fundadora de Mugrons Lliures, la gran victòria de la qual va ser aconseguir que l’Ajuntament de Barcelona permetés el ‘topless’ als seus equipaments municipals i que té clar que continuaran lluitant fins que aquest dret el tinguin totes les catalanes, visquin al municipi on visquin i decideixin exercir-lo o no.
Les joves són molt més conscients del descontrol del registre digital; dels perills que et facin fotografies
Gemma Galdón, experta en seguretat tecnològica
Un dels motius que algunes noies citen quan es paren a pensar sobre per què no fan ‘topless’ –la realitat en gran part de les platges tèxtils catalanes en els últims anys és que aquesta no és una pràctica generalitzada entre les joves– és la violència tecnològica, fenomen que aquesta generació té molt més interioritzat que les seves mares, tietes o germanes grans.
Pèrdua de llibertats
La investigadora especialitzada en seguretat a internet Gemma Galdón posa sobre la taula una idea inquietant: «Per primera vegada en la història, oblidar és més difícil que recordar». «La gent jove és molt més conscient del descontrol del registre digital. Hi ha un salt qualitatiu important. Les imatges que ens poden prendre en ‘topless’ a la platja poden circular d’una manera que no controlem», apunta la sociòloga, convençuda que davant la pèrdua de privacitat que hem patit en els últims anys, el que fa la gent és autoprotegir-se i això passa per perdre llibertats. «Com que no pots controlar els dispositius, et controles a tu», resumeix Galdón, lamentant que això passi per deixar d’exercir drets.
«Hem desenvolupat les tecnologies sense pensar en els impactes», conclou l’experta en seguretat.
Por de l’assetjament
Més enllà del terreny digital, algunes noies apunten també una altra qüestió important: el temor de ser agredides. Laura García, universitària barcelonina de 23 anys, opina que hi ha joves que no fan ‘topless’ a la platja per por de ser assetjades, «sobretot per homes». «Que et mirin molt, que et molestin, que et diguin alguna cosa...», exposa la jove. García destaca el fet que a la seva generació l’han «bombardejat» amb imatges sobre quin tipus de dones poden ensenyar el seu cos i és cert que moltes noies de la seva edat «no el mostren per pura inseguretat».
L’actriu i activista per l’alliberament corporal Júlia Barceló, a punt de publicar el llibre ‘Operació biquini’, apunta en diverses direccions. D’una banda, recorda que les platges mai han sigut un lloc segur per a les dones: «¿Quantes vegades hem sentit dones explicar que un home se’ls ha acostat a la platja a masturbar-se o els han fet fotos...?». Dit això, assenyala una altra qüestió important: en els últims anys s’ha confós l’alliberament corporal, sentir-te segura i exposar-te d’una manera més lliure, amb la hipersexualització. «Que una dona pugui fer ‘topless’ a la platja no necessàriament ha de significar que està més alliberada», reflexiona Barceló. Malgrat tot, es mostra optimista. Aquesta activista feminista no creu que les dones joves estiguin més avergonyides dels seus cossos per culpa d’Instagram. «No és una línia recta. La pressió estètica existeix i existirà», conclou l’actriu, que destaca, a més, que aquesta pressió és infinitament més gran a les platges tèxtils que a les nudistes, ja que els col·lectius nudistes han fet una gran tasca en la defensa que tots els cossos poden anar a la platja.
Fractura generacional
Fractura generacionalTambé es mostra optimista l’antropòloga feminista Livia Motterle, que tampoc interpreta el retrocés del ‘topless’ com un gir conservador de les noves generacions. Motterle parla d’una fractura generacional. «Per a les mares o fins i tot les àvies d’aquestes noies, fer ‘topless’ era una manera de transgredir, però quan una cosa provocadora es converteix en moda i es naturalitza deixa de ser un escàndol», argumenta l’antropòloga. Insisteix també que el ‘topless’ no és un fet aïllat. «Va formar part d’un procés feminista d’alliberament als 70, el resultat del qual va ser que sigui una pràctica permesa. Una vegada es va arribar a això, la lluita feminista va posar l’atenció i la força en altres temes», afegeix.
En els últims anys s’ha confós l’alliberament corporal, exposar-te amb més llibertat, amb la hipersexualització
Actriu i activista feminista
En la mateixa línia que Motterle, l’especialista en cultura de la moda Charo Mora parteix de la premissa que la moda és «un reflex de la realitat». Argumenta que no es pot llegir el fet de no fer ‘topless’ com un retrocés en l’alliberament de les dones exposant una altra evidència: «No ensenyen els pits, però sí els glutis». «La moda ha anat evolucionant. Als anys 80 el ‘topless’ era una pràctica pràcticament generalitzada. Era la primera vegada en la història occidental que d’una manera massiva la dona podia optar per mostrar el cos gairebé totalment. Una de les grans conquestes de les dones al segle XX va ser el dret a exhibir el seu cos i el ‘topless’ es va viure gairebé com una epifania», explica la investigadora, convençuda que mai és només una qüestió estètica, és també ideològica i moral. Però els anys 80 ja queden molt lluny. «El ‘topless’ és una cosa que ja no interessa les noies més joves», conclou Mora que, a més, en la línia del que apunta Galdón, té clar que les noves generacions són molt més conscients dels perills tecnològics de mostrar els seus cossos en llocs no segurs.
Mora conclou que la conquesta del cos es va aconseguir amb molt d’esforç i la llibertat ara passa per mostrar el que es vulgui: «Ara s’ensenyen els glutis, amb els pantalons ultracurts. Són evolucions naturals».
Ja ets usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Temps Inundacions a Catalunya: la tempesta deixa arbres caiguts i carreteres tallades
- Desfasament total L’Hotel Ritz crida l’atenció als convidats del casament de Matamoros: el motiu
- Problemàtica creixent Educadors de l’entorn del Màgic de Badalona: «Veiem actituds violentes en els nois i no hi ha on atendre’ls»
- Conde del asalto Macropersecució a Montjuïc, per Miqui Otero
- Als 46 anys Mor el pilot català Raül Torras en la cursa de motos més perillosa del món
- Any electoral Tot el que Alberto Núñez Feijóo es compromet a derogar si arriba a la Moncloa
- Pactes postelectorals Junts i ERC tornaran a governar junts la Diputació de Girona
- Proves d’accés a la universitat Selectivitat 2023: ‘Stranger Things’, ‘Bridgerton’ i ‘El juego del calamar’, en l’examen d’anglès
- El ple del Penal El Suprem fa cas omís de la Fiscalia i confirma els criteris de les Audiències per rebaixar les penes del sí és sí
- Eleccions generals 2023 Meritxell Batet serà la candidata del PSC seguida pels ministres Miquel Iceta i Raquel Sánchez