Crisi sanitària

La Casa Blanca vol començar a posar la tercera dosi de la vacuna al setembre

  •  Fauci anuncia que tindran prioritat els treballadors de la salut i la gent més gran, que van ser els primers a vacunar-se

Vacunación en Los Angeles

Vacunación en Los Angeles / LUCY NICHOLSON (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

L’administració del president dels Estats Units, Joe Biden, ha presentat aquest dimecres un pla per començar a administrar una tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 a partir del 20 de setembre per a les persones que hagin rebut la segona injecció de Pfizer-BioNtech o Moderna almenys fa vuit mesos, en un esforç per protegir-los millor a mesura que la variant delta es propaga pel país.

«Si esperes que passi alguna cosa dolenta abans de prendre mesures, et trobaràs molt per sota de les teves capacitats per respondre. L’objectiu és mantenir-te per sobre del virus», ha dit el principal epidemiòleg de la Casa Blanca, Anthony Fauci, que ha explicat que amb la informació que tenen ara mateix, que indica que els anticossos que els vacunats reben amb la vacuna perden efecte amb el temps, els EUA poden actuar administrant una dosi extra i estar per sobre del virus i les seves mutacions.

A més, en la roda de premsa de la Casa Blanca d’aquest dimecres, en la qual també van participar la directora dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC), Rochelle Walensky, i el director general de Sanitat dels EUA, Vivek Murthy, es va explicar que abans d’iniciar aquest procés els EUA hauran de rebre el vistiplau de l’Administració de Fàrmacs i Aliments (FDA) i dels Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC). La setmana passada les dues institucions van donar la llum verda a una tercera dosi de la vacuna per a les persones immunodeprimides als EUA.

Un milió de terceres dosis ja posades

«Si estàs completament vacunat encara tens un alt grau de protecció per als pitjors resultats de Covid-19, com malaltia greu, hospitalització i mort. No estem recomanant que vagis i rebis la injecció de reforç avui», va recalcar Murthy, que remarcava que l’objectiu és que aquesta tardor rebin la dosi extra els que es van posar les dues dosis fa vuit mesos. Per tant, tindran prioritat els treballadors de la salut i la gent més gran, que van ser els primers a vacunar-se.

Segons les últimes dades, fins al moment, el 50,9% de la població major de 12 anys ha rebut la pauta completa –una dosi de Janssen o dos de Pfizer-BioNtech o Moderna–. No obstant, segons va assenyalar la cadena ABC News, estudis dels CDC estimen que 1,1 milions de persones ja han rebut una tercera vacuna, malgrat que aquestes injeccions extres encara no estaven aprovades al país. La xifra segurament és més elevada, ja que no s’han tingut en compte les persones que van rebre una dosi extra de Janssen, que per ara només està autoritzada una injecció per persona.

Els experts no van descartar que els que hagin rebut la monodosi de Janssen hagin de rebre una dosi extra, però van indicar que encara estan esperant més estudis al respecte abans d’aprovar aquesta mesura. Així mateix, van recalcar que com que aquesta vacuna no es va començar a administrar al país fins al març, encara hi ha temps per prendre aquesta decisió.

En contra del criteri de l’OMS

Segons l’OMS, més del 80% de les vacunes han sigut subministrades als països amb més ingressos, cosa que no obstant suposa menys de la meitat de la població mundial. En la seva compareixença d’aquest dimecres, la Casa Blanca ha tornat a justificar la seva decisió de donar llum a aquesta tercera dosi dient que és el país que més vacunes ha donat fins ara.

Notícies relacionades

«A mesura que continuem vacunant els nord-americans, mantindrem el nostre enfocament a l’estranger. Hem enviat més de 115 milions de dosis de vacunes a 80 països diferents. Més vacunes donades que tots els altres països del món junts. Aquesta setmana comencem a enviar les 500 milions de dosis de Pfizer en un compromís dels Estats Units amb els països de menys ingressos i els països necessitats», va remarcar el coordinador de la resposta del Govern a la pandèmia, Jeff Zients, que va ser l’encarregat de moderar la roda de premsa.

Trump veu una operació de Pfizer

Per la seva part, l’expresident Donald Trump va dir en una entrevista a la cadena televisiva Fox que el pla de vacunació de reforç li «sona a una operació de Pfizer per guanyar diners». «Quan van sortir [les vacunes] eren bones de per vida, després per un anys i dos. Puc veure el símbol del dòlar als ulls del l’encarregat de Pfizer, aquell que que va anunciar que tenia una vacuna l’endemà de les eleccions», va declarar.